Beperkte vondsten uit Romeinse tijd bij Castricumse Schulpvaart

Redacteur Kennemerland
castricum

Een handvol scherven, een ingegraven pot uit de Romeinse tijd. Het is nog wat zuinig. Aldus het tussenbericht uit het archeologische onderzoek langs de Schulpvaart in Castricum.

De kraanmachinist graaft de ene na de andere proefsleuf. Een doordringende geur stijgt op uit de grijze klei. Verder komt er weinig tevoorschijn. Dat is ook nuttige informatie, vindt archeoloog Tim Hoogendijk van het onderzoeksbureau Hollandia.

Het gebied langs de Schulpvaart is aangewezen als waterberging. Twee plekken gaan hiervoor op de schop: het perceel Gasthuisweidje (bij het Gladiolenveld) en het Draaiweid (langs de N203).

Bij elkaar legt het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, tevens opdrachtgever van het onderzoek, hier vijftien hectare waterberging aan. Dat is nodig om extreme regenval (piekbuien) te kunnen opvangen.

Aan de overkant van de Schulpvaart zijn eerder volop vondsten uit de oudheid gedaan. Vandaar dat de verwachtingen hooggespannen waren.

Dat valt tot nu toe wat tegen: op het Gasthuisveldje is een ingegraven, inheemse pot uit de Romeinse tijd gevonden. in die pot zaten botjes. Het duidt op mogelijk een ritueel gebruik. Verder worden her en der scherven uit de Romeinse tijd gevonden, maar niet zo veel.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.