Jongerencentrum The Gate Den Helder pakt opening groots aan

Arnold Kramer en Laura van der Veen bij de ingang van The Gate aan de Prins Hendriklaan.© George Stoekenbroek

Marischka de Jager
Den Helder

Zo’n anderhalf jaar geleden opende christelijk jongerencentrum The Gate aan de Prins Hendriklaan haar deuren en inmiddels beginnen de vrijwilligers aan hun tweede schoolseizoen.

Dat wordt morgen gevierd met een evenement op het grasveld aan de Koningstraat. Zo staat er morgen een stormbaan van zeventien meter waarop jongeren zich kunnen uitleven en is er een pannakooi. Ook kan het jongerencentrum zelf worden bezocht waar onder andere ruimte is om te poolen of te spelen op een spelcomputer.

Maar er is ook ruimte voor een gesprek met één van de vrijwilligers die het centrum draaiende houden. ,,Iedereen is welkom, welk geloof je ook hebt’’, zegt Laura van der Veen (30), vanaf het begin betrokken bij de Helderse Gate. ,,En ook als je niet gelooft, kun je gewoon langskomen. We vinden het leuk om het met jongeren over het geloof te hebben maar dat is geen doel op zich.’’

Schaken

,,We zijn niet evangeliserend bezig’’, vult vrijwilliger Arnold Kramer (38) aan. ,,Je hoopt alleen wel dat je met de jongeren over het geloof in gesprek kunt gaan.’’ En dat kan bijvoorbeeld ook tijdens een potje schaken, is de ervaring van Laura.

The Gate, in de ruimte onder de Verkenningston, is vooralsnog elke donderdagavond geopend van zeven uur tot half tien. Ook elke eerste woensdag van de maand zijn jongeren er ’s avonds welkom. ,,Het liefst zouden we de hele week open zijn, maar daarvoor moet je wel de mensen hebben. Misschien dat we er binnenkort nog een dagdeel bij pakken’’, zegt Arnold.

Ook in Heerhugowaard bestaat The Gate, deze is dagelijks open, wordt gerund door een jongerenwerker én bevindt zich nog eens in de buurt van drie scholen voor voortgezet onderwijs. ,,Daar zitten tussen de middag zo tachtig jongeren’’, weet Laura. ,,Onze locatie ligt nogal uit de buurt van scholen. Wij moeten het vooral hebben van de jongeren die in de stad lopen. Daarom zijn we in eerste instantie ook op de donderdagavond open gegaan.’’

Locatie

De plek van The Gate is niet voor iedereen direct duidelijk. ,,Je kunt bij ons niet even naar binnen kijken om te zien wie er allemaal zitten. Misschien dat we daar nog wat op kunnen verzinnen.’’

Zowel Laura als Arnold werken in het jongerencentrum vanwege hun geloof. ,, Vanuit mijn geloof wil ik iets betekenen voor de maatschappij en dat zijn in dit geval de jongeren’’, zegt Laura. ,,Voor mij is het een rechtstreekse opdracht van God’’, zegt Arnold.

,,De periode tussen je twaalfde en je achttiende is heel bepalend voor de rest van je leven. Dat zie ik ook aan mijn eigen jeugd. Ik was twaalf toen ik bijvoorbeeld begon met roken. Pas drie jaar geleden ben ik daarmee gestopt. Maar ook andere verslavingen, blowen, gamen, als je dat kunt voorkomen is dat alleen maar beter.’’ ,,Het imago van een christen is misschien dat hij nooit wat verkeerd doet, maar dat is natuurlijk niet zo’’, vult Laura aan. ,,Juist daardoor raak je wel in gesprek met jongeren.’’

Sinds kort heeft The Gate een kantoorruimte in het voormalige Prinses Margriet aan de Binnenhaven. Daar is plek voor coaching en huiswerkbegeleiding. Alle vrijwilligers hebben een training gevolgd bij Teen Challenge, een christelijke hulpverleningsorganisatie.

Hamburgers

Het openingsfeest duurt morgen van 13 tot 17 uur. Iedereen die zich ter plekke aanmeldt krijgt een polsbandje waarmee gratis aan de activiteiten kan worden deelgenomen. Na 17 uur zijn er gratis hamburgers.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.