Liberty Weekend met militaire geschiedenis

Zaandam

Het Liberty Weekend, 7 en 8 mei op het Hembrugterrein, is dit jaar weer grootser van opzet dan de twee voorgaande edities (toen nog Militair Weekend Hembrug geheten).

Nieuw is een chronologische wandeling langs de militaire geschiedenis in het ’ultrageheime’ plofbos, waar wapenfabrikant Artillerie Inrichtingen ooit munitie testte. Langs de route zijn kampementen uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog, de mobilisatieperiode, Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog. Ook is er aandacht voor vredesmissies.

In de kampen beelden re-enactors soldaten, verzet en bezetter uit, waaronder Amerikaanse geallieerden, Binnenlandse Strijdkrachten en Franse en Engelse verzetsgroepen. Voor het eerst is er een re-enactmentgroep die een divisie van de Duitse Wehrmacht nabootst. Om te voorkomen dat mensen die daar niet op zitten te wachten worden geconfronteerd met Duitse uniformen, zit deze groep ’verstopt’ in het bos.

Daarnaast worden er onder meer demonstraties, een militariamarkt en kinderprogramma gehouden. Met 7000 bezoekers in 2015 is het weekend uitgegroeid tot een van de grootste evenementen van Zaanstad. De organisatie hoopt dit jaar 10.000 bezoekers te trekken. Bill Baker’s Big Band opent het weekend vrijdagavond om 20 uur met een vrijheidsconcert. Het evenement is beide dagen van 10-17 uur. Entree €10. Zie ook: www.militairweekendhembrug.nl.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.