Gemeenteraden vooral bezig met vergaderen

Raadsleden besteden meer tijd aan hun raadswerk, lezen meer stukken en vergaderen meer voor hun raadswerk in vergelijking met 2009. Bovendien vinden raadsleden van gemeenten met meer dan 50.000 inwoners dat raadswerkzaamheden om een fulltimefunctie vragen. Dat blijkt uit het derde Nationale Raadsledenonderzoek van bestuurskundig adviesbureau Daadkracht in samenwerking met Raadslid.nu.

Raadsleden besteden in 2012 gemiddeld 16,76 uur per week aan het raadswerk, ruim een vijfde meer dan in 2009. De meeste tijd (66 procent) besteden raadsleden aan raads-, fractie-, partij- en commissievergaderingen en het doorlezen en voorbereiden van alle vergaderstukken. Ten opzichte van 2009 zijn raadsleden 11 procent meer gaan vergaderen en besteden zij bijna een derde meer tijd aan het lezen van vergaderstukken.

In 2012 ontvangen raadsleden in totaal ruim 103 miljoen euro aan vergoedingen, ruim 13 procent meer dan in 2009 en ruim 24 procent meer dan in 2007. Voor raadsleden uit gemeenten tot 10.000 inwoners is de vergoeding sinds 2009 met 41,5 procent het meest gestegen. Voor een deel zijn de gestegen vergoedingen het gevolg van het doorvoeren van het advies van de commissie Dijkstal om de rechtspositie van raadsleden te verbeteren. Verder ontstaan er in de loop der tijd meer grotere gemeenten door herindelingen. Gemeenteraadsleden ontvangen een hogere vergoeding naarmate de gemeente groter is.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.