’Laat jonge haas maar met rust’

Redactie Schagen
Noordkop

Dringend advies voor wie een jong haasje tegenkomt in het open veld: niet aanraken, mooi laten zitten. Deze oproep doet de dierenbescherming Noord-Holland Noord. Vanaf het vroege voorjaar kunnen er weer jonge haasjes worden aangetroffen in het open veld. Veel mensen hebben de neiging zo’n haasje te ’redden’.

Het kan er namelijk nogal zielig uitzien, zo’n klein haasje alleen in het gras, maar de moederhaas is vrijwel altijd in de buurt. Daarom roept de Dierenbescherming mensen op om jonge haasjes met rust te laten, zodat ze bij hun moeder kunnen blijven.

Hazenjongen groeien niet op in holen onder de grond, zoals bij konijnen het geval is. ,,Hazen geven juist de voorkeur aan open grasvelden en krijgen daar dan ook hun jongen. Deze jonge haasjes zitten verspreid over het grasveld en drukken zich dicht tegen de grond aan om te voorkomen dat roofdieren hen opmerken.’’

,,Hun moeder laat ze om dezelfde reden dan ook het grootste deel van de dag alleen, maar ze zorgt wel degelijk goed voor haar jongen. Er is dus vaak niets aan de hand met een hazenjong dat alleen zit. De Dierenbescherming NHN vraagt mensen daarom jonge haasjes te laten liggen’’, aldus woordvoerster Simone Piscaer..

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.