Joran wil terug komen in ruil voor openheid

onze verslaggever
Lima

Joran van der Sloot, die in Peru wegens moord een straf uitzit van 28 jaar, wil een deal met justitie. Hij wil onder meer schoon schip maken over de verdwijning van Natalee Holloway.

Van der Sloot zegt dat hij per brief contact heeft opgenomen met de Nederlandse ambassade en het ministerie van buitenlandse zaken om de voorwaarden van een eventuele deal te bespreken. Hij hoopt dat hij na het geven van openheid van zaken het resterende deel van zijn straf in Nederland mag uitzitten.

Van der Sloot is in Peru veroordeeld voor de moord op Stephany Flores, die hij in mei 2010 wurgde. Hoewel de Nederlander eerder toegaf te weten wat er met Natalee Holloway op Aruba gebeurde, vertelde hij nooit precies de toedracht. Van der Sloot zegt dat nu wel te gaan doen.

Hij oogt vermagerd, maar niet ongezond. De Challapalka-gevangenis staat bekend als de hel van Peru. De grootste kwelling in deze maximaal beveiligde strafinrichting is de ijzige kou in het onverwarmde complex. ’s Nachts kan het afkoelen tot -26 graden. De 120 gevangenen zijn verstoken van vrijwel alles. De enige Europeaan is niet populair en wordt voor zijn eigen veiligheid in een geïsoleerd gedeelte geplaatst.

Veranderd

Toen hij in 2005 werd beticht van het laten verdwijnen van Natalee Holloway, belandde het leven van de toen 17-jarige rechterszoon in een rollercoaster. Politie en justitie kregen het bewijs nooit rond. Op televisie uitgesproken bekentenissen bleken of niet waar of oncontroleerbaar.

De jarenlange eenzame opsluiting heeft Van der Sloot veranderd, beweert hij. „Ik besef nu wat ik anderen heb aangedaan en dat ik altijd alleen maar aan mezelf heb gedacht. De wetgeving in Peru is onlangs aangepast, waardoor de gebruikelijke een derde strafvermindering geen recht maar een gunst is geworden. Die gunst zal me hier nooit worden verleend, wat betekent dat ik nog 22 jaar moet zitten.”

Hij wil terug naar Nederland, heeft hij besloten. Het zogenoemde WOTS-verdrag, dat Nederland twee jaar geleden met Peru sloot, maakt het mogelijk dat Nederlandse gevangenen hun straf in eigen land mogen uitzitten. Omgekeerd geldt hetzelfde voor Peruanen. „Ik wil een deal sluiten met justitie”, zegt Joran. „Ik zal volledige openheid van zaken geven, ook over de verdwijning van Natalee Holloway. Ik beloof alles te zeggen over mijn eigen rol en die van anderen. Ik heb het allemaal al op papier gezet.”

Van der Sloot zegt te beseffen dat hij de schijn zwaar tegen heeft. „Na al mijn leugens en bedrog is het nu tijd voor de waarheid”, beweert hij stellig.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.