Fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard beste optie

Winnie van Galen
Langedijk

Iedereen mag er nog op schieten, een gelopen race is het allerminst, maar de conclusies van een organisatieadviesbureau zijn helder: optimaal gezien kan Langedijk het beste fuseren met Heerhugowaard. Belangrijk hierbij is dat Heerhugowaard er open voor staat en beide gemeenten beleidsinhoudelijk veel met elkaar gemeen hebben.

Mocht het daadwerkelijk tot een fusie komen, dan ontstaat een gemeente met 80.000 inwoners en vormt deze stad een gelijkwaardige partner van Alkmaar (105.000 inwoners), Schagen en de toekomstige Buch-gemeente (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo). De basis voor het onderzoek is gelegd in 2013 en 2014 toen de gemeenteraad debatteerde over de bestuurlijke toekomst van Langedijk. Dat leidde in november 2014 tot het besluit dat er onderzoek moest komen. De uitkomst is gisteren gepresenteerd. Het onderzoeksbureau voerde gesprekken met Alkmaar, Schagen, Bergen en Heerhugowaard.

Volgens burgemeester Hans Cornelisse van Langedijk is het wenselijk dat er nog dit jaar een besluit valt. Maar voordat het zover is, ’is een extra verdiepingsslag’ nodig. Hoe denken de burgers en de bedrijven bijvoorbeeld over een samensmelting met Heerhugowaard? Daarop zal de politiek een antwoord willen weten.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.