Lage rente risico voor starters

Van onze verslaggever
Amsterdam

Historisch lage hypotheekrentes maken starters op de woningmarkt overenthousiast. ,,Het grote risico is dat mensen nu onbezonnen huizen gaan kopen.”

Dat zegt Johan Conijn, hoogleraar woningmarkt aan de Amsterdam School of Real Estate. De huidige situatie op de woningmarkt is geweldig voor kopers, maar kent macro-economisch risico’s.

Conijn: ,,Door de lage rente wordt lenen voor consumenten steeds goedkoper. Er is een risico dat dit een nieuwe bubbel kan veroorzaken.” Conijn doelt daarbij vooral op de mix van een lage rente met huizenprijzen die weer stijgen. ,,Consumenten verwachten terecht dat zowel de rente als de huizenprijs over enkele jaren hoger zullen zijn dan nu. Dat motiveert om nu te kopen.” Dit is al te zien in Amsterdam, waar huizenkopers elkaar massaal overbieden en huizenprijzen alweer boven het niveau van voor de crisis zijn uitgekomen.

De historisch lage rente (de laagste rente bij een NHG-hypotheek voor tien jaar vast is maar 1,95 procent) stijgende huizenprijzen (4,1 procent op jaarbasis), zorgen voor een tomeloos vertrouwen bij kopers. Het resultaat is dat het aantal verkopen in januari met 26 procent toenam.

,,De rente is nu erg laag en je kunt die mooi voor twintig of dertig jaar vastzetten en je verzekeren van lage woonlasten”, zegt hoogleraar Peter Boelhouwer (TU Delft). ,,Kopen is op veel plekken goedkoper dan sociale huur.”

Ingrepen

Dat huizenkopers niet helemaal door het dolle heen zijn, komt volgens de twee hoogleraren door beperking van de leencapaciteit. Kopers kunnen nu nog maar 102 procent van de woningwaarde lenen en ook ten opzichte van het inkomen zijn normen aangescherpt.

Pieter van Dalen, woningmarkteconoom van Rabobank, verwacht dat de rente ook in 2017 laag blijft, gezien de ECB haar stimulerend beleid nog een jaar doorzet. ,,Als rentes jaren langer laag blijven, kan een overwaardering van prijzen komen omdat kopers steeds meer bieden.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.