Half jaar cel voor roof in Zaandam

Jeannine Verhagen
Zaandam

Een Zaandammer ging in de nacht van 8 op 9 januari een vriend oppikken bij het casino in de Damstraat in Zaandam, maar dat liep anders.

Voor de deur kreeg hij klappen tegen zijn hoofd. ,,Maak je zakken leeg'', kreeg hij te horen. De straatrover gebruikte fors geweld. Het slachtoffer zei bij de politie dat hij zijn overvaller herkende. Het was volgens hem de 26-jarige S. A. uit Zaandam. Die kreeg van de Alkmaarse politierechter een half jaar celstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk voor de straatroof. Maar advocaat Susanne van Putten zette grote vraagtekens bij de herkenning van de dader.

S. A. kwam niet naar de behandeling van zijn strafzaak. Hij ging liever solliciteren, liet zijn advocaat weten. Bovendien zegt A. onschuldig te zijn.

Het slachtoffer werd flink toegetakeld en bedreigd in de bewuste nacht. Hij kreeg veel klappen tegen zijn hoofd, werd meegetrokken en hoorde; 'doe je horloge af, ik ga handgranaten naar je huis gooien.’ De man zei bij de politie dat hij zijn twee mobiele telefoons had afgegeven en dat de dader net deed of hij die in het water wilde gooien uit pesterij. Daarna gaf hij zijn horloge af.

De Zaandammer stapte naar de politie met het verhaal dat hij A. had herkend. Deze verdachte kwam tot 2009 regelmatig in contact met politie en justitie. Een politieagent kende A. ook. Er waren beelden van de overval. Maar volgens advocaat Van Putten was haar cliënt daar helemaal niet op te herkennen. Ze zei dat het slachtoffer zich kon hebben vergist of dat het een opzetje was om A. te noemen, omdat die nogal veel vijanden heeft in het Zaanse uitgaanscircuit.

Toch meende de officier van justitie dat er genoeg bewijs was om de Zaandammer te veroordelen voor de brute straatroof. ,,De aangever wist saillante details over hem en er is steunbewijs, omdat politiemensen hem herkenden. Dit is een heel ernstig feit. Ik kan niet anders dan een half jaar celstraf eisen volgens onze richtlijnen.''

De politierechter benadrukte dat ze geen enkele reden had om te twijfelen aan het verhaal van het slachtoffer. Ook zij vond dat er genoeg bewijs was voor een veroordeling. Omdat A. al sinds 2009 niet meer is veroordeeld, gaf ze hem een lagere celstraf dan de eis. Advocaat Van Putten ging direct in hoger beroep.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.