Zeventig jaar getrouwd: ’Visnetten hingen achter de dijk, dat was Kolhorn’

Cees en Annie Pool-Sytsma in het hen zo vertrouwde Kolhorn. Het echtpaar is zeventig jaar getrouwd.© Foto Marc Moussault

Ed Dekker
Nieuwe Niedorp

Dik tachtig jaar hebben ze beiden in Kolhorn gewoond. Augustus vorig jaar verhuisden Cees en Annie Pool-Sytsma naar een appartement in Nieuwe Niedorp. „,We zitten hier nu op rust.”

Het echtpaar is dinsdag zeventig jaar getrouwd. Een zeldzaamheid, benadrukt burgemeester Jaap Nawijn. Hij feliciteerde dinsdagmiddag het platina stel. Dat deed hij niet in Nieuwe Niedorp, maar in Kolhorn. Natuurlijk. Het bruidspaar woont naar de zin in complex Koperwiek. Maar het hart van Cees Pool (92) en Annie Sytsma (89) ligt nog steeds in het voormalige vissersdorp.

Laurenskerk

Geen wonder, na meer dan acht decennia de Laurenskerk – baken van het dijkdorp – direct in het vizier. De keuze voor de ’eigen’ De Roode Leeuw op de Westfriese Omringdijk voor het feest gistermiddag was dan ook logisch.

Als jochie van een jaar of acht verhuisde Cees Pool met zijn ouders van zijn geboortehuis aan de Mieldijk in Barsingerhorn naar Kolhorn. Vader Pieter Pool vond hier werk. „Vader was later ook nog een tijdje kastelein van Schippers Welvaren op het dorp.”

Ansjovis

In zijn eerste jaren ademde Kolhorn nog de sfeer uit van een vissersdorp, vertelt de bruidegom. „De visnetten lagen te drogen achter de dijk. De Wieringermeer was net droog, de ansjovisvissers moesten verder weg. Deze visserij zou snel verdwijnen.”

De bruid is geboren in het Friese Tietjerksteradeel. Op het water, haar vader was schipper. Het voltooien van de dijken rond de jonge Wieringermeer schonk vader Sytsma werk. Zijn schip Op Hoop van Zegen lag in de haven van Kolhorn. Al snel liepen de jongelui elkaar tegen het lijf.

Torenstraat

Ze hebben op diverse plekken in Kolhorn gewoond, het langste in de Torenstraat. De bruidegom was onder meer timmerman en lasser. Voor Ooms sloot hij waterleidingen aan. De bruid werkte 23 jaar bij Albert van Zoonen. Eerst in Kolhorn kroketten inpakken, later in Schagen frikandellen in dozen doen.

Reizen met de caravan door Europa maken zij niet meer. Bij mooi weer fietst Cees op de e-bike door de Wieringermeer. Ook rijdt hij nog auto. Thuis puzzelt Annie veel, Cees klaverjast op de tablet. „We hebben twee kinderen, vier kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. We zijn dik tevreden.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.