Kruidentelers met hart en ziel
De basilicumplanten groeien onder glas in enkele weken tot volle wasdom. Foto Yvette Moeskops
Jaren geleden werd Piet Buysman bijna voor gek verklaard. De eigenzinnige agrariër uit Andijk had de bloemkolen vaarwel gezegd. Om zich samen met broers en (achter)neven met hart en ziel te storten op de kruidenteelt.
Buitenstaanders die de familie uitlachten, binden snel in als ze nu het hypermoderne, zeer milieuvriendelijke bedrijfspand met kassen aan de Kadijkweg betreden. Wat ooit heel voorzichtig ontkiemde met het eerste partijtje van 150 potten bieslook, is uitgegroeid tot een efficiënt gerunde onderneming waar negen verschillende soorten kruiden dagelijks vers worden geoogst.
Bieslook en basilicum (gewone, rode en citroen) zijn de paradepaardjes. Het assortiment wordt aangevuld met peterselie, dille, koriander, munt en notenkruid. Per jaar worden meer dan een miljoen potten met volgroeide kruidenplanten vervoerd naar de groothandel. En daarna terug te vinden in groentenspeciaalzaken.
Maar sinds kort zijn ook nieuwe afzetkanalen aangeboord. Piet Buysman is er apetrots op dat de West-Friese supermarktketen Deen zijn kruiden tegenwoordig aanbiedt in zijn supermarkten. ,,De vraag naar streekproducten neemt snel toe. Klanten willen weten wat de herkomst is. Deen kocht kruiden altijd in België. Maar waarom al dat gesleep?”
De kruiden vinden ook hun weg naar de eerste Landmarkt in Nederland, die in april in Schellingwoude de poorten opende. Een overdekte marktplaats waar consumenten rechtstreeks streekproducten kopen van producenten.
Buysman betrekt verreweg de meeste, onbehandelde zaden van Enza in Enkhuizen. Inderdaad, bijna om de hoek. Die brengen enkele dagen door in de kiemkamer om in een paar weken in de kas uit te groeien tot volwassen planten.
,,Daar staan ze op tafels met eb- en vloedbodems. Via de wortels zuigen de jonge planten het water van onderaf op. Nooit water geven vanaf boven! Belangrijk is dat het blad droog blijft. Krijg je niet te maken met schimmelvorming en ziekten”, benadrukt Piet Buysman (56).
De jonge bieslookpollen worden geteeld in Groningen. In Andijk belanden ze in de vriescel. Naar gelang de vraag worden partijen ontdooid en komen binnen een week tot volledige wasdom onder glas.
,,We maken de kruiden *s morgens vroeg klaar. *s Middags liggen ze in de schappen. Verser kan niet.”
Soepen, sauzen, groenten, salades en vlees; kruiden zijn gezond en geven extra smaak aan gerechten. En de gekochte plant kan simpel thuis gehouden worden. Binnen op een lichte plek en iedere dag een scheutje water op het schoteltje is voldoende om ze in uitstekende conditie te houden. Van mei tot oktober gedijen de planten ook prima in de tuin of op het balkon. Afknippen wat nodig is en de planten groeien gewoon verder.
Teler met milieucertificaat
Kruidenteler Buysman ontving in mei als eerste in zijn branche in Nederland het Vita-Certa-certificaat.
Een felbegeerd keurmerk voor duurzaamheid, betrouwbaarheid en hygiëne. Bij het hele productieproces staat duurzaamheid centraal. Op veel plaatsen brandt energiezuinig ledlicht. Gewasbeschermingsmiddelen komen er niet aan te pas. Luizen en andere insecten worden bestreden met natuurlijke vijanden als sluipwesp en roofmijt. Regenwater wordt opgevangen in grote bassins en via een circulatiesysteem hergebruikt.
En met behulp van aardwarmte wordt veertig procent op het energieverbruik bespaard.
In augustus wordt een kant van het dak vol gezet met zonnepanelen. Het kruidenbedrijf is genomineerd voor een prestigieuze, landelijke prijs voor duurzaamheid. De nieuwbouw, eind 2009 opgeleverd, kwam tot stand met subsidies van de EU. LEO BLANK
Informatie: www.buysmankruiden.nl