Veel bezoek aan 'Kom in de Kas'
Het was druk - deze zaterdag - bij de Zaanse deelnemers aan 'Kom in de Kas'. Om 9.45 uur stonden ze al te wachten voor de deur bij bromeliakweker Corn. Bak, een vaste waarde van dit grootste jaarlijkse evenemengt van de glastuinbouw voor het publiek.
Traditiegetrouw doet de helft van de circa 25 geïnteresseerde Zaanse agrarische bedrijven mee. Sommigen 'altijd ', anderen om het jaar, omdat het toch wel een hele organisatie is. Dat geldt zeker voor bromeliakweker Corn.Bak, waar 28 mensen van het bedrijf actief zijn. Zelfs leerlingen van het Clusius College sluiten aan, die normaal stage lopen bij Bak.
,,We doen het ieder jaar. Er komen zo'n duizend mensen kijken en die mogen echt het hele bedrijf zien. Het is zo groot geworden, dat we er zelfs een goed doel aan konden verbinden. Dit keer de stichting Opkikker. Koffie en thee schenken we gratis. We vragen wel 'een kleine vergoeding' en dat geld gaat naar het goede doel'', legt Elly Bak uit.
Het belang van Kom in de Kas? ,,Het is een goede manier om in contact te komen met bloemenliefhebbers, klanten, potentiële nieuwe medewerkers en stagiaires. Iedereen ziet direct wat we kweken en wat het werk inhoudt. Saar kunnen ze trouwens honderduit over vragen.''
Bijen
Bij de familie Wils op de Veldweg in Westzaan gaat het er wat meer relaxed aan toe. Moeder Wils begroet alle bezoekers en wijst ze naar het achtererf, waar haar zonen bijen houden en uitleg geven. Dat doen ze elk jaar, maar nu is het extra druk met 22 bijenkorven, zo legt Ton uit.
,,Een imker uit de vereniging moest vorig jaar ruimen en wij hebben zijn korven overgenomen. Nu hebben we ineens het dubbele. Maar wat moet je, je bent gehecht aan bijen en die hebben het toch vaak moeilijk. ,,De laatste jaren valt het trouwens mee. Komt door de zachte winters.''
De broers verwachten driehonderd bezoekers. Tons broer Hans geeft uitleg in de schuur met zonnepanelen op het dak, want je bent 'groen' of niet. Broer Paul is 'alleen voor de 'merchandise', zo zegt hij stellig, staand achter de verkoopstand met potten honing.
Boerderijwinkel
Westzaan heeft ook een heuse boerderijwinkel. De melkproducten, zoals boerenmelk, yoghurt en karnemelk, komen van de eigen koeien. Moeder Henny en dochter Marianen staan graag samen in de winkel, maar het hart van Marianne ligt toch bij de koeien.
Die heeft de boerderij volop. Ze staan nog op stal, want het veld is te drassig en er is slechts weinig gras. ,,Het is nog te koud geweest, maar met een paar weken is het wel zo ver.''
Juist deze zaterdagochtend is in alle vroegte een kalfje geboren. Die trekt veel bekijks. Bas is nog slechts één van de drie melkveehouderijen in Westzaan. ,,Het word je niet gemakkelijk gemaakt. Maar wij vinden dit nu eenmaal geweldig. En dan kijk je daar doorheen.'' Druk met driehonderd bezoekers? ,,Nee, tweede Paasdag hadden we 1500 man, Da's wél druk.''