Nederlandse ondernemers integer

© HSPublicity

Nederlandse ondernemers worden door hun internationale zakenpartners als meest integer gezien. Dat blijkt uit de Bribe Payers Index 2011 van Transparency International. Deze organisatie deed onderzoek onder 3.000 CEO’s naar hun beeld van bedrijven uit 28 verschillende landen en over de mate waarin deze bedrijven zich volgens die CEO’s inlaten met omkoping van buitenlandse ambtenaren bij het verkrijgen van orders.

In het onderzoek scoren bedrijven uit Nederland en Zwitserland op een schaal van 1 tot 10 gemiddeld een 8,8. Rusland, China en Mexico staan onderaan de lijst.

Omkoping van ambtenaren in het buitenland is strafbaar. Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor dan ook een opsporingsbeleid. Daarnaast stimuleert de Nederlandse overheid het tegengaan van corruptie in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De overheid verwacht van bedrijven dat zij in het buitenland een MVO-beleid voeren in lijn met de OESO Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Dit betekent dat zij maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat zij meewerken aan corruptiepraktijken.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.