Dubbel bokbier Napoleon uit Den Helder eind dit jaar op de markt

Marischka de Jager
Den Helder

Begin september gaan de Helderse Jongens weer Helders bier brouwen, in een brouwerij in Friesland. ,,We hebben nu een brouwstop’’, zegt Dave Kleine, één van de brouwers.

Het was te lastig om op de bestaande brouwlocatie (restaruant Spijz) een zogeheten accijnsgoederenplaats te realiseren. Dat is nodig bij hoeveelheden zelfgebrouwen bier vanaf honderd liter per maand. ,,We zaten nu al op vierhonderd liter per maand. En willen straks misschien wel naar duizend liter per maand. Op Fort Westoever willen we straks alles goed geregeld hebben.’’

Dubbel bokbier

Tot die tijd wordt er elders ruimte gehuurd om te brouwen. ,,We hopen rond de jaarwisseling onze eerste lokale bieren in de markt te zetten, bij plaatselijke slijterijen.’’ Dat wordt het dubbele bokbier Napoleon.

Om de bierbrouwerij met proeflokaal op Fort Westoever te realiseren is naar verwachting zo’n 100.000 euro nodig. Stichting Stelling Den Helder levert het fort in principe casco gerestaureerd op. ,,Met 50.000 euro kunnen we ook al prima met een brouwerij van start gaan maar we gaan voor het maximaal haalbare'', aldus Kleine.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.