West-Friezen zijn fusiemoe

Martin Mengerm.menger@hollandmediacombinatie.nl
Hoorn

De kenners in gemeenteland blijven weliswaar roepen dat alleen schaalvergroting de redding is, maar de bewoners van de plattelandsgemeenten denken er duidelijk anders over: klein maar fijn en vooral zelfstandig is de duidelijke boodschap.

De stelling ging over de vraag of het verzet van het CDA in Stede Broec tegen een verdergaande gemeentefusie wel terecht is. Want deze gemeente heeft samen met de ’buren’ Enkhuizen en Drechterland (SED) sinds twee jaar één gezamenlijke ambtelijke organisatie.

Een derde van de lezers denkt dat fuseren naar een sterke gemeente op termijn wel zo slim is. „Binnen een aantal jaren krijgen wij toch een gemeente West-Friesland”, vermoedt J. van der Meer uit Wijdenes.

De tegenstanders zijn met 65 procent van de stemmers duidelijk in de meerderheid. „De gemeente wordt dan te groot”, oordeelt Kevin Smit. Hij denkt dat het heen en weer schuiven van de werknemers alleen maar de kosten opjaagt. „En ik ben bang dat de plaatselijke dingen gaan verdwijnen.”

Enkhuizer J. van Lienen zien in de beweging van de drie gemeenten een voorbode van een ’van boven’ opgelegde fusie. „Daarmee negeer je de onderlinge verschillen”, vindt hij. Ambtenaren die flexibel moeten werken en maar heen en weer rijden? Lijkt hem niet handig voor een leuke werksfeer.

Schuld van Enkhuizen

Sterker nog, het is voor een deel de schuld van Enkhuizen. Vindt ene meneer Blok uit Grootebroek. „Daar hebben ze al jaren de boekhouding niet op orde. Door de fusie kunnen de andere gemeenten (de burger dus) betalen voor het, in mijn ogen te linkse, beleid dat Enkhuizen al jaren uitvoert.”

Wat Blok betreft mag het nieuwe stadhuis in ieder geval niet in Enkhuizen komen.

Voor Jaap Klasen uit Hoogkarspel hoeft zo’n fusie helemaal niet. „Door bestuurlijk zelfstandig te blijven, blijft het bestuur dicht bij de burger”, is zijn adagium. Nee, leve de kleinschaligheid! Voor M. Reus uit Grootebroek dan. „Ik ben voor kleine organisaties.”

Scroll op deze website naar beneden en u vindt aan de rechterkant van het scherm de stelling van deze week: Regels zijn er om te handhaven, ook voor de organisatie van de foodmarket in de Grote Kerk in Hoorn. Daar kunt u tevens uw stem uitbrengen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen