Hemlab zoekt steun om te mogen blijven

Proefjes doen op het terrein.© Foto Hemlab

Ivo Laan
Zaandam

Het Hemlab is op internet een petitie begonnen om op het Hembrugterrein te kunnen blijven. Want als er niets gebeurt, moet de populaire kinderactiviteit waar kinderen tussen de 7 en 13 jaar kunnen experimenteren met chemie en natuurkunde het pand verlaten.

Het karakteristieke pand Grote Hulzen 40 wordt verkocht door het Rijksvastgoedbedrijf en volgens de afspraken moet het lab er eind van dit jaar uit. Initiatiefnemer Geert de Boer benadrukt dat het Hemlab zich aan de gemaakte afspraken zal houden.

Toch wil hij in overleg met het vastgoedbedrijf om te kijken wat er mogelijk is. ,,Een handtekeningenactie helpt daarbij, denk ik. Hoe meer mensen ons steunen, des te groter de kans dat we toch op het Hembrugterrein kunnen blijven.’’ De Boer heeft ook al informeel met een projectontwikkelaar gesproken die best wel kansen ziet voor het Hemlab.

In de loop der tijd is De Boer overtuigd geraakt van de locatie Hembrugterrein. ,,We hebben van de gemeente ook een locatie in Wormerveer aangeboden gekregen, dat is veel te ver, we willen toch graag hier blijven. Door de geschiedenis van het terrein is het bij uitstek geschikt om kinderen proefjes te laten doen. Met Monumentendag bijvoorbeeld liepen de kinderen rond met flesjes om monsters te nemen.’’

Het Hembrugterrein was in het verleden een militair terrein waar wapens en munitie werden gemaakt.

Op internet loopt de petitie nog niet erg storm - hij is ook nog maar net begonnen - maar op de Zaanse Uitmarkt zijn 350 handtekeningen verzameld, zegt De Boer. In een jaar tijd heeft Hemlab 3600 kinderen op bezoek gehad. Daarvan kwam volgens De Boer zestig procent uit de Zaanstreek, acht procent uit Amsterdam en 22 procent uit de rest van Noord-Holland. Een procent kwam zelfs van daarbuiten.

De petitie is te vinden op www.hemlab.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.