Festival ’Summer of love’ mikt op Alkmaar

Sophie Jurriaans
Alkmaar

Alkmaar krijgt een nieuw pop-/rockfestival: ’Summer of Love’ op 5 mei 2016 op het evenemententerrein nabij het sportpaleis aan de westrand van de stad. Daarmee heeft Marco Kuiper, eigenaar van Maverick Events bv, eindelijk een plek gevonden voor zijn plan. Althans, als de gemeente Alkmaar toestemming geeft en de aangevraagde vergunning verleent. Langedijker Kuiper hoopte daar dinsdag uitsluitsel over te krijgen, maar dat bleef uit.

De formule van ’Summer of Love’ staat nog niet vast. ,,Geen dance vooralsnog. Ik begin met pop en rock, één podium, en dan zien we wel hoe het zich ontwikkelt. Ik richt me op 18-plus’’, zegt Kuiper.

Hemelvaartsdag

In 2016 is donderdag 5 mei niet alleen Bevrijdingsdag, maar ook Hemelvaartsdag en dus een nationale vrije dag. ,,Maar ik heb geen idee hoeveel mensen er gaan komen. Dat merken we wel en dat hangt natuurlijk ook samen met het programma. Ik wil proberen grotere acts uit Nederland te boeken, voor zover ze inmiddels nog beschikbaar zijn.’’ Het openluchtfestival begint om 12 uur ’s ochtends en eindigt rond 11 uur.

Op 5 mei is er traditiegetrouw in de Alkmaarder Hout het ’Bevrijdingsfestival’. Dat evenement, waar relatief minder bekende artiesten optreden, trok dit jaar toch zo’n 10.000 bezoekers. Kuiper: ,,Ik wil niemand in het vaarwater zitten. Ik wil een festival toevoegen aan het bestaande aanbod. Een écht sfeerfestival met alles erop en eraan.’’

Indian Summer

Kuiper probeert al sinds april van dit jaar een plek te vinden voor ’Summer of Love’. Zijn eerste optie was het evenemententerrein van het Geestmerambacht bij Broek op Langedijk. Kuiper wilde daar in september 2016 een festival houden, dat in karakter zou teruggaan naar zoals het Indian Summer Festival ooit begon. ,,Ik heb m’n plannen ingediend en er niks meer van gehoord.’’

De volgende optie was een festival in het Dijkgatbos in Wieringermeer of aan het strand bij Camperduin. Ondanks de positieve houding van de betrokken gemeenten Hollands Kroon en Bergen vielen beide locaties af, om uiteenlopende redenen. Kuiper kreeg vanuit de Veiligheidsregio (verantwoordelijk voor grote evenementen) de suggestie om zich te concentreren op het grote evenemententerrein nabij het sportpaleis in Alkmaar. ,,Daar is alles al, elektra, water, drainage en dergelijke.’’

Concept

Kuiper is degene die in 2000 begon met het Indian Summer Festival, dat in het Geestmerambacht uitgroeide tot een meerdaags evenement met zo’n 25.000 bezoekers. Hij verkocht het concept van dit grootste festival van Noord-Holland Noord in 2013 aan een andere organisatie.

Kuiper zag de jongste editie dit jaar met lede ogen aan. Hij herkende zijn geesteskind niet terug. ,,Hart en ziel waren er uit’’, zei hij toen. Daarmee sloot hij aan op kritiek van een deel van het met name wat oudere publiek: lange wachttijden voor betaalchips en consumpties en alle optredens in vaak overvolle tenten die te dicht bij elkaar stonden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.