Door politie doodgeschoten persoon is 41-jarige man uit Purmerend

PURMEREND

De persoon die vrijdagochtend is doodgeschoten is een 41-jarige man uit Purmerend. Drie agenten die bij het schietincident waren betrokken, zijn vrijdagmiddag gehoord door de Rijksrecherche.

Het incident vond plaats in het parkje bij de D. Kooimanweg, ter hoogte van de Wilgenhoekflat. De betrokken agenten raakten daarbij niet gewond.

Het is nog niet duidelijk waarom de politie genoodzaakt was om de man neer te schieten. Volgens buurtbewoners zouden er meerdere schoten zijn gelost.

Twee stemmen

„Ik ben er vrij zeker van dat het meer dan twee mannenstemmen waren”, zegt Joop Stokvis vanaf de woonboot waar hij tijdelijk verblijft. Die ligt aan de overzijde van het water waar vroegte de 41-jarige Purmerender om het leven kwam.

„Daarna hoorde ik vijf schoten, direct gevolgd door meer geschreeuw”, zegt Stokvis, die zijn gordijn opzij schoof om meer te kunnen zien. Het was nog donker, en al snel vreesde hij dat het licht vanuit de slaapkamer de aandacht kon trekken. „Voor hetzelfde geld schieten ze ineens in mijn richting.”

Opnieuw werd er geschoten op de Westerdraay, vervolgt Stokvis. „Toen hoorde ik iemand roepen ’sta, of ik ga schieten, blijf liggen’. Zoiets in ieder geval. Toen hoorde ik politiesirenes.” Leuk is anders, zegt de woonbootbewoner terwijl hij bij zijn boot bramen aan het plukken is. „Eerst verliest Nederland met 4-0 van Frankrijk en nu dit weer.”

Aan de overkant van het water staat een witte tent op het fietspad, vlakbij de brug over de Beemsterringvaart. Het is de vermoedelijke plek waar het slachtoffer dodelijk is getroffen. Agenten verrichten in stilte sporenonderzoek. Ze krijgen hulp van speurhonden. Op de brug staan twee politiemannen, om pottenkijkers uit de buurt te houden.

Schimmige zaken

Ook bewoners van de flat De Wilgenhoek werden wakker van het tumult. „Er werd meerdere keren geschoten, misschien wel zeven keer. En daarna nog drie, vier keer”, vertellen Jeroen en Carla. Carla en haar zoon zaten rechtop in bed door het geweld. „Dit is een hartstikke rustige buurt, ik voel me hier ontzettend veilig.” Maar, zo zegt een medebewoner, er spelen zich vaker schimmige zaken af in de bosjes achter de parkeergarages waar het slachtoffer zich probeerde te verschuilen. „Er wordt hier in drugs gedeald.”

Veel konden de flatbewoners niet zien vanuit hun ramen. „Het is een ontzettend donker hoekje en het was in het holst van de nacht.” Een bewoonster is onder de indruk van wat zich vlakbij haar appartement heeft afgespeeld. „Het begint hier steeds meer op Amerika te lijken, met die wildwesttaferelen.’’

Toedracht

De Rijksrecherche is onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland een onderzoek gestart naar de toedracht. Dat is een standaardprocedure als iemand door de politie wordt neergeschoten.

Het NFI zal sectie verrichten op het lichaam van het overleden slachtoffer.

De rijksrecherche onderzocht in de eerste helft van dit jaar zeven incidenten waarbij agenten hun vuurwapen gebruikten. De Purmerender is het eerste dodelijke slachtoffer in 2017.

Lees ook: Agent schiet persoon dood in Purmerend

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons