Voetballen voor een betere toekomst

Patrick van den Hurk
alkmaar

Toch een goal! Zo fantastisch leek dat schot niet, maar de doelman laat de bal glippen. De scorende spits rent in extase weg.

Hoog is het niveau niet tijdens de Dutch Street Cup, een landelijke voetbalcompetitie voor mensen aan de zelfkant van de samenleving. Op het Waagplein in Alkmaar vond zaterdagmiddag de aftrap van dit project plaats.

Aan de competitie doen vooral teams van het Leger des Heils mee. Ook de Alkmaarse organisatie Actief Talent vaardigt een team af. Manager Jan Luijben verklaart de deelname: ,,Onze cliënten hebben vaak niet zo’n goed imago. Ze breken weleens je auto open. Hier in het centrum van de stad kunnen ze laten zien waar ze ook toe in staat zijn.”

Bezoekers lopen af en aan en blijven vaak een paar minuten kijken naar het schouwspel naast de Waag. Niet een formidabele techniek, maar grote vechtlust bij de spelers valt op. Er wordt lustig op los gescoord en na ieder doelpunt klinkt een geschreeuw alsof zojuist de Champions League gewonnen is.

Er staat dan ook wel wat op het spel. De winnaar van de Nederlande competitie doet in oktober mee aan de Homeless World Cup in Mexico City.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.