Alsnog meer geld voor restauratie Drommedaris

Cees Beemster
Enkhuizen

De gemeente Enkhuizen kan alsnog meer subsidie tegemoet zien van de rijksoverheid voor de restauratie van de Drommedaris. Dit komt door een uitspraak van de hoogste bestuursrechter van ons land. Dit College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBp) oordeelt namelijk dat Enkhuizen de aanbestedingsregels voor de opknapbeurt van de Drommedaris niet heeft overtreden.

De staatssecretaris van Economische Zaken verleende eerder subsidie voor de restauratie en herinrichting van de eeuwenoude stadspoort. De staatssecretaris paste bij de subsidievaststelling meerdere kortingen toe. Eén van deze kortingen werd toegepast omdat de gemeente Enkhuizen aanbestedingsregels zou hebben geschonden voor de inrichting van de Drommedaris. Volgens het CBp is dat niet het geval geweest en moet deze korting daarom worden teruggedraaid.

Andere kortingen die de staatssecretaris toepaste blijven wel van kracht. De bestuursrechter is het namelijk met de staatssecretaris eens dat de klus te laat werd opgeleverd en dat een deel van de subsidie al in de provinciale subsidie zat. Hoeveel geld Enkhuizen nu alsnog tegemoet kan zien, is nog niet duidelijk.

Nieuw besluit

De staatssecretaris moet van de rechter nu officieel een nieuw besluit nemen op het bezwaar dat Enkhuizen had ingediend tegen de kortingen. Daarbij moet de bewindspersoon deze uitspraak van de rechter toepassen. De uitspraak is definitief; het CBp is de eindrechter in deze zaak.

De werkzaamheden aan de Drommedaris hebben totaal ruim 2,7 miljoen euro gekost.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen