’Lekker dansen en bekenden spreken’

Jongere bezoekers vermaken zich in de kermisattracties tijdens het Zomerfestival Broekpolder.© Foto Ronald Goedheer

Jouri Bakker

Terwijl de lucht zaterdag aan het begin van de avond betrekt, wordt het langzaam drukker op het terrein van het Zomerfestival Broekpolder.

Dankzij de gratis jeugdactiviteiten krioelde het ’s middags van de kinderen, voor het afsluitende optreden van de Volendamse feestband La Stampa komen vooral volwassenen naar de Vlaskamp.

„Kinderen vonden de buikglijbaan geweldig”, verwijst vrijwilliger Michael Mens naar een van de populairste activiteiten op deze achtste editie van het evenement. Ook het lasergamen en de aquabubble - een enorme bal waarin je over het water kunt lopen - slaan goed aan bij de jongste inwoners van de Beverwijkse en Heemskerkse wijk.

Talentenshow

De animo voor de eerste editie van Broekpolder Got Talent - de talentenshow voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud - valt een beetje tegen. „Het was best druk voor het podium”, vertelt Ronald de Koning, die voor het tweede jaar op rij de kar trekt. „Maar er waren maar vier acts.” Hij wijt het beperkte aantal deelnemers aan de magere voorbereidingstijd. „We zijn pas anderhalve maand geleden begonnen.”

Beslag op de beker is gelegd door Jeevan Dhanpat (10), die met zijn vertolking van Michael Jacksons’ eerste grote solohit Ben (1972) de jury omver blies. Aan ervaring geen gebrek bij Jeevan. „Hij had ook een rolletje in de musical Ciske de Rat”, vertelt De Koning.

Gezellig

Richard (53) en Astrid (52) uit het Beverwijkse deel van de wijk kijken vanaf de zijlijn toe hoe de jongere bezoekers zich in de kermisattracties vermaken. „We komen even kijken, want het ziet er altijd gezellig uit”, verklaart Astrid hun aanwezigheid. Ze denken dat het jaarlijkse evenement - zoals de organisatie ook beoogt - de wijkbewoners nader tot elkaar brengt. Ruud: „Als er iets wordt georganiseerd, is het leuk om je gezicht te laten zien.”

Max (10) moet er nog een beetje inkomen, vertelt hij terwijl hij met zijn moeder Nathalie over het terrein struint. „Tot nu toe vind ik het nog niet zo leuk, omdat ik nog niet in zoveel attracties ben geweest. Hij kijkt vertwijfeld om zich heen. „Ik wil graag op de trampolines en in de draaimolen.” Hij moet keuzes maken, vertelt moeder Nathalie (41). „Want hij heeft met zes euro een beperkt budget.”

Regen

Nathalie denkt dat ze later op de avond nog even terugkomt voor het optreden van La Stampa. „Vrijdag kwam ik pas om 23.30 uur aan. Toen was het niet zo druk, maar meestal is het heel gezellig. Bekenden spreken en lekker dansen.” Bang voor een dreigende plensbui is ze niet. „Daar heb je in de tent geen last van.”

De eigenaren van de foodtrucks aan de rand van het terrein zitten niet op een bui te wachten. „Dit is toch meer op kinderen gericht”, legt Berend Laan van de Heemskerkse slagerij Laan uit waarom hij op dit festival minder omzet draait dan bijvoorbeeld op de Wijk aan Zeese Smaakmarkt.

Dat het volgens de bekende weerapps rond 20.30 uur gaat regenen, helpt daarom niet. „Dat is precies het moment waarop mensen besluiten om hier naar toe te komen. Maar als ze dan zien dat het regent, blijven ze liever thuis.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.