Komst crematorium Landsmeer naast eierbedrijf onzeker

Jacco van Oostveen
landsmeer

De kans dat er een vestiging van crematorium Yarden aan de Scheepsbouwersweg in Landsmeer komt, is na donderdagavond kleiner geworden. Tijdens een commissievergadering over het bestemmingsplan gaven meerdere politieke fracties aan een crematorium naast eierproducent Adriaan Goede niet te zien zitten.

Directeur Dirk Goede van het gelijknamige eierbedrijf heeft de gemeenteraad laten weten dat de komst van Yarden naast de deur desastreus is vanwege het risico dat stoffen uit het crematorium in de voedingsmiddelen terechtkomen. Klanten van halal en koosjer voedingsmiddelen zullen Goede de rug toekeren.

Menno Wilmans (PvdA) kan zich in dit standpunt vinden. ,,Het gaat om reële imagoschade voor Goede. Volgens de VNG mogen er in een straal van honderd meter rond een crematorium geen scholen en huizen staan, maar over een levensmiddelenbedrijf wordt niets gezegd. In onze ogen kan dat niet naast elkaar.''

Anneriek Verhoef van de VVD gaf donderdagavond aan voor een dilemma te staan. ,,Onze partij staat achter Landsmeerse ondernemers, dus ook achter Goede.'' Toch zijn er twijfels. De partij wil graag weten wat de gevolgen zijn als de raad afziet van meewerken aan de komst van een crematorium. Als het plan niet doorgaat, loopt de gemeente inkomsten uit grondverkoop (circa 3500 ha), leges en jaarlijkse onroerende zaakbelasting mis. Daarnaast kan Yarden een procedure starten bij de Raad van State. Er bestaat een risico op schadeclaims voor de gemeente, zoals het mogelijke verlies van waarde van grond die Yarden al heeft aangekocht.

Maja van Campen-Richter van Lijst MvC heeft ook twijfels vanwege de financiële gevolgen. Voor Positief Landsmeer is het duidelijk. Zij is tegen een crematorium op deze plek. Ook CDA en D66 zien de komst van Yarden naast Goede niet zitten. De raad neemt donderdag een besluit.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.