Kookboek als culinaire tijdreis

Verslaggeving
Amsterdam

Een culinaire tijdreis door Noord-Holland, zo kan het kookboek ’Proef Noord-Holland’ – dat vandaag werd gepresenteerd worden omschreven. Noord-Hollandse topkoks gingen voor het boek aan de slag met eeuwenoude recepten.

De zilte Zuiderzeeharing, die sinds de komst van de Afsluitdijk voorgoed verdween, het van oorsprong middeleeuwse Jopenbier en de Bloemendaalse Gele (kool). Deze en andere typische Noord-Hollandse producten met hun typische eigen smaken en geuren komen aan bod in ’Proef Noord-Holland, op ontdekkingstocht naar het culinaire erfgoed’ dat geschreven werd door historica Emma Los.De producten komen terug in recepten die uit vaak eeuwenoude kookboeken (de oudste uit 1593) uit de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zijn gehaald. Recepten die door negen Noord-Hollandse topkoks werden getransformeerd tot eigentijdse recepten.’Proef Noord-Holland’ is onderdeel van de gelijknamige campagne van het verhalenplatform Oneindig Noord-Holland dat het rijke verleden van de provincie Noord-Holland in kaart brengt.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.