Unieke schorsing Tuitjenhorner huisarts gehuld in nevelen

Redacteur Schagen
tuitjenhorn

De beslissing van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn per 2 oktober te dwingen zijn werk te staken is een unicum in de geschiedenis van de ’zorgwaakhond’.

,,We hebben niet eerder zo’n bevel genomen rond de laatste levensfase van een patiënt’’, laat woordvoerster Sylvie de Peijper desgevraagd weten.

Volgens haar is de inspectie niet over één nacht ijs gegaan, voordat zij besloot justitie in te schakelen en Tromp te schorsen.

,,De IGZ heeft begrip voor de emoties die deze zaak losmaakt, maar benadrukt dat de zorg rond het levenseinde zorgvuldig moet gebeuren. Als niet aan de voorwaarden waarbij de beroepsgroep is betrokken wordt voldaan, móet de inspectie optreden. Ook wanneer de verleende zorg door direct betrokkenen als goed wordt ervaren.’’

Volgens De Peijper is Tromp geschorst omdat sprake is geweest van ’ernstig onverantwoord huisartsgeneeskundig handelen op meerdere momenten’ in de laatste levensfase van een terminale patiënt.

Omwille van de privacy en belangen van alle betrokkenen is hult inspectie zich verder in nevelen en verstrekt niet meer informatie.

Dat die houding onrust teweeg brengt onder andere huisartsen en hen voor dilemma’s stelt, snapt de inspectie.

,,Anderzijds: wat wel en niet mag, is volkomen duidelijk en wettelijk vastgelegd. In dit geval is klaarblijkelijk toch iets anders gebeurd, dan waar zij zich zorgen over maken.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.