Jihadbestrijding

Ronald Frisart

Nederland en zijn burgers moeten goed worden beschermd tegen gewelddadig moslimextremisme. Daarbij is het wel van belang het gezonde verstand te blijven gebruiken en dat lukt niet altijd.

In Huizen werden vier jihadverdachten opgepakt. De rechter gelastte vrijlating van drie van de vier: de verdenkingen tegen hen waren te licht. Het openbaar ministerie gaat in één geval in beroep, maar het lijkt er toch sterk op dat justitie te hard van stapel is gelopen.

Dan minister Opstelten. Hij wilde gegevens van alle vliegtuigpassagiers verzamelen om ’jihadistische reisbewegingen’ op te sporen. De Tweede Kamer schoot het plan af, omdat het een onaanvaardbare inbreuk vormt op de rechten van verreweg de meeste, onschuldige reizigers. Het voornemen het Nederlanderschap van jihadisten af te nemen zonder tussenkomst van de rechter ligt eveneens onder vuur: zo’n maatregel tast de rechtsstaat aan.

Tot slot de ophef over moslimvlaggen op de Beverwijkse Bazaar. ’Jihadvlaggen’, wordt geroepen. Dat de gebruikelijke geloofsbelijdenis op dundoeken in zwart, groen of goudkleur bij honderden miljoenen onschuldige moslims in huis hangt, weet de opgewonden goegemeente niet. Laten we het kind niet met het badwater weggooien. Laten we de rechtsstaat hoog houden en hysterie vermijden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.