’Buurtmoestuin op Vinkenterrein’ Den Helder

Het Vinkenterrein wordt momenteel onderhanden genomen. © Andries Pruiksma

Petra Biesp.bies@hollandmediacombinatie.nl
Den Helder

Je eigen boontjes of aardbeien kweken op het Vinkenterrein. De Stichting Buurtbeheer Sluisdijk (SBS) hoopt dat mogelijk te maken voor wijkbewoners en schoolkinderen.

Het Vinkenterrein aan de Fabrieksgracht wordt gesaneerd en daarna heringericht. SBS, dat in de Sluisdijkbuurt het groen en de openbare ruimte onderhoudt, wil er ook graag een plek krijgen. Bij de gemeente is een plan ingediend voor nieuwbouw van een werkplaats en de ploeg stelt voor dat te combineren met een stadstuin.

Niet direct in de grond, maar in bakken zodat eventuele resten van vervuiling de pret niet kunnen drukken. De bakken moeten op asfalt komen te staan, met een werkhoogte van zeventig centimeter.

„Dan kunnen mensen in een booster of rolstoel evengoed tuinieren en lekker met hun handen in de grond wroeten”, licht stichtingsvoorman Andries Pruiksma toe. ,,We vinden het heel belangrijk dat iedereen kan meedoen. De tuin is namelijk ook bedoeld om eenzaamheid tegen te gaan. En die is groot onder de mensen.”

De eerste opzet gaat uit van zo’n 35 bakken van één vierkante meter voor bewoners, waarbij vooral wordt gedacht aan mensen uit Sluisdijk en de Visbuurt. Daarnaast zijn er nog dertig van die bakken ingetekend voor schoolkinderen. Maar Pruiksma zegt zoveel enthousiaste reacties te krijgen, dat er inmiddels aan driehonderd bakken gedacht kan worden.

Om dat neer te zetten is zo’n tienduizend euro nodig. „De rest willen we via fondsen verwerven. Er zijn vier basisscholen enthousiast. Dan kun je ook proberen om geld te krijgen van de Europese commissie, want die wil bevorderen dat de schooljeugd meer groenten en fruit eet.’’

Bijeenkomst

Het plan voor de buurtmoestuin wordt dinsdag 1 maart besproken tijdens de bijeenkomst van het wijkplatform Stad binnen de Linie, vanaf half acht in buurthuis ’t Kraaiennest aan de A. IJ. Kuiperstraat. Iedereen kan dan meedenken.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.