Helemaal weg op Jagtlust (2 km)

Soms is het niet nodig om kílometers te lopen om het gevoel te krijgen er even helemaal uit te zijn. Neem nu het Rondje van Six. De wandeling over het landgoed Jagtlust in ’s-Graveland meet een krappe twee kilometer, maar biedt een fijn decor voor het elegant stukslaan van een - bijvoorbeeld - landerige zondag.

Jagtlust werd in 1861 gekocht door Jan Pieter Six, telg uit een Amsterdamse koopmansfamilie. Het landgoed bleef tot 1992 in bezit van deze familie, vier jaar geleden kwam het 9,5 hectare grootte buiten in handen van Natuurmonumenten. De gerenoveerde villa aan de Leeuwenlaan is ruim een jaar geleden in gebruik genomen als zorghotel. Dat is fijn, want er was een tijd dat het complex te koop stond en er onbewoond en nogal zielloos bij stond. En dat is natuurlijk helemaal niets voor een dergelijk pand met mediterrane allure.

De wandeling begint bij het hek dat ligt aan het eerste laantje rechts van de Corverslaan. Het pad gaat over een zogeheten scheiwal, Bergbos genaamd. De oude Scheywal was de grens van Trompenveld, een smalle strook land waarop Jagtlust werd aangelegd. Links heeft de wandelaar zicht op het landgoed, rechts op een stel dromerige schapen. Een tiental meters na het hek aan de rechterkant frappeert een boomformatie. Het schijnt dat een tuinman van de familie Six er ooit twaalf kastanjes heeft geplant, zodanig dat de kringvormige bomengroep ontstond. De Twaalf Apostelen, zo worden de kastanjes in de volksmond genoemd. Het zou een verwijzing zijn naar de religieuze inborst van de tuinman.

Even verderop schittert een groep zwerfkeien in de zon. De stenen werden er tussen 1900 en 1919 geplaatst op verzoek van jonkheer Willem Six. De stapel staat te boek als het Hunebed en de keien bakenden voorheen wellicht de scheiwal af, zoals in een akte uit 1794 werd vermeld ’met diversche grooten steenen is afgebakend, de breedte van de zelve scheywal wederzijds bepaalende’.

De zon kleurt de bladeren op de grond tot een goudgeel tapijt, metershoog riet helt over het voetpad. Nadat de route naar links is afgebogen, ontrolt het weiland zich in al z’n winterse pracht voor de wandelaar. In de volgende bocht doemt een uit zwarte en witte kiezels opgetrokken ornament op. Het werd in de tweede helft van de negentiende eeuw opgericht door Jan Pieter Six. Vanaf deze ’grot’ is zicht op de vijver, die in stil water bomen en wolken weerspiegelt. De oude boomstronk naast het ronde gewelf doet fijn dienst als bankje. Op de plek van de huidige villa stond lang een huis met één verdieping. Rond 1900 werd het oude huis met twee verdiepingen verhoogd. Het pand heeft iets weg van een Italiaanse renaissancevilla. Nog dáárvoor, in 1862, werd door Jan Pieter Six op de heuvel bij het huis de duiventoren geplaatst.

Aan de waterkant knalt de oranje moerascipres uit het decor, de wortels van de machtige boom steken als een kaboutervolk uit de grond. Het is een monument van de bomenstichting. Daarnaast de majestueuze tulpenboom. Op het gazon van de villa staat een houten ligstoel. Bij warmere temperaturen moet het er beslist aangenaam mijmeren zijn. De tocht sluit af langs de moestuin, die helaas aan het oog onttrokken wordt door een houten schutting. Er schijnen nog authentieke elementen te staan, als de oude kas en de broeierijen. Een wijkende deur in de omheining biedt net genoeg ruimte voor een steelse blik. Nou ja, daar moet zo te zien nog één en ander geschoffeld worden. Beslist niet moe, wel even weggeweest, laten we het landgoed achter ons. Een kluitje paarden staart ons na. We komen terug, dat is zeker.

ELS BLOM Begin- en eindpunt: Via de Coverslaan, eerste paadje rechts. Lengte wandeling: ongeveer twee kilometer Bijzonderheden: Honden aan de lijn, niet geschikt voor rolstoelers, minder voor kinderwagens Toegang: gratis Bereikbaar: Bus 105, vanaf Hilversum, halte Corverslaan

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.