Dorpstheater Wormer houdt ’sloopfestival’

José Pietens
Wormer

Onder het motto ’nu kan het nog’ houdt Dorpstheater Wormer deze maand een driedaags ’sloopfestival’ met extra voorstellingen. Na acht theaterseizoenen moet het Dorpstheater deze zomer de Kruiskerk in de Molenbuurt verlaten om plaats te maken voor nieuwbouw.

Programmeur Frank de Lange pakt flink uit. Op 18 april speelt Her Majesty (met onder anderen Bertolf) ’Déjà vu - a tribute to Crosby, Stills, Nash & Young’. Hun ode aan de vier legendarische muzikanten ging afgelopen januari in première en werd dankzij een optreden in tv-programma ’De Wereld Draait Door’ zo’n enorme hype, dat zo goed als alle voorstellingen in sneltreinvaart uitverkocht raakten en er in allerijl extra shows werden bijgeboekt.

Een dag later is de beurt aan vijfvoudig Nederlands kampioen goochelen en verhalenverteller Hilbert Geerling met zijn familievoorstelling ’De toverketel van Swiegel Miegel’. Het sloopfestival wordt 20 april afgesloten met ’De Tweede van Zeben’ van cabaretière Kim van Zeben.

De allerlaatste voorstelling in de Kruiskerk, ’Ik speel geen Medea’ van Rudolphi Producties, is op 30 april. Niet het gebruikelijke soort uitsmijter, zegt De Lange. ,,Maar het toont wel goed waar het Dorpstheater ook voor staat: toneel van drie prima actrices.’’

De toekomst van het 35-jarige Dorpstheater - ooit begonnen in de oude Maarten Donck-school - is ongewis. Wethouder Elly Fens wil de bovenzaal van het Verenigingsgebouw ombouwen tot theaterzaal, maar volgens het theaterbestuur is een veelzijdige programmering op die locatie niet mogelijk. Houdt Fens vast aan haar plan, dan stopt het theater ermee.

Met de sloop van de Kruiskerk is ook Raamtheater Wormer zijn thuisbasis kwijt. De lokale toneelvereniging ontleent zijn naam letterlijk aan het raam in het theater. ,,De eerste keer konden de spelers er niet in, omdat het gebouw was afgesloten. Toen zijn ze maar door het raam naar binnengegaan’’, zegt Nel Brehm van het Raamtheater. Het gezelschap heeft in het Wapen van Wormer een nieuwe oefen- en speelruimte gevonden. Op 15 en 16 april nemen zij afscheid van de Kruiskerk met ’Wachten op Elsbeth’, door volwassenen én jeugd gezamenlijk gespeeld.

Zie ook www.dorpstheaterwormer.nl.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.