Tienduizenden verwacht op Heiligdomsvaart

Fokke Zaagsma
SUSTEREN

Het Limburgse dorpje Susteren staat vanaf zaterdag twee weken lang in het teken van de Heiligdomsvaart. Hoogtepunt van dit zevenjaarlijkse religieus-culturele evenement is een historische reliekenstoet door de straten van het dorp op 7 september, dat tienduizenden bezoekers trekt.

Zaterdagavond is de première van het openluchtspel Weerlicht der Eeuwen dat in totaal tien keer wordt uitgevoerd door meer dan 150 acteurs uit het dorp. Veel voorstellingen zijn al uitverkocht.

Het openluchtspel, voor het eerst opgevoerd in 1937, is een kroniek van legendarische gebeurtenissen uit de Maasregio van 700 tot 1000 na Christus. Het beschrijft opbouw, strijd en verwoesting in het gebied van het huidige Susteren.

Heiligen

Tijdens de reliekenstoet volgende week zondag worden stoffelijke resten of bezittingen van heiligen aan het volk getoond. Dat zou een heilzame werking hebben. Het gaat om heiligen die in de 8e eeuw (Gregorius en Albericus) en in de 9e eeuw (Amelberga, Benedicta en Cecilia) in Susteren leefden en er werden begraven.

Heiligdomsvaarten hebben in de regio rond Zuid-Limburg een lange traditie. In Maastricht en Aken worden ze sinds de 14e eeuw gehouden. In de 15e eeuw gaf de paus ook Susteren het recht van reliekentoning aan het volk. De Heiligdomsvaart in zijn huidige vorm kent Susteren sinds 1888.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.