Op safari langs bouwputten in Amsterdam
De bouwhekkenterreur, de gatengravers, straatopbrekers en dodelijk vermoeiende omleidingen omdat er wéér wat wordt gebouwd. Iedereen herkent het, maar Amsterdam spant wat bouwputten betreft toch wel de kroon. Een gebied als de Ferdinand Bolstraat ligt al meer dan tien jaar open.
Beeldend kunstenaars Hilly van Eerten en Fons Heijnsbroek, samen het fotoduo HilFo, legden in tienduizenden foto’s vast hoe de stad op de schop gaat. Een selectie, het zijn er maar tachtig, van hun foto’s hangt vanaf vrijdag in de Oosterkerk in Amsterdam.
Safari
Hilly doet van oorsprong grafiek en Fons schildert abstract. Sinds 2004 gaan ze gewapend met fotocamera op safari langs de bouwputten in Amsterdam. Een jachtgebied van Oosterdok tot Ferdinand Bolstraat, met de Noord-Zuidlijngraverij als één van de onderwerpen.
,,Soms gaan we samen en soms gaan we apart. Zo maken we wel eens duizenden foto’s van één plek. Ja, dan is het lastig selecteren.’’ Een soort permanente bouwput zagen ze bij de Ferdinand Bolstraat en de Vijzelgracht waar al een jaar of tien de straat open ligt. ,,Er zijn daar heel wat winkels failliet gegaan. Een restaurant op de hoek van de Ferdinand Bol is gesloten vanwege het bouwen.’’
Wat ze opvalt al fietsend van bouwput naar bouwput? ,,Het is net alsof ze niet kunnen plannen. Is het net dicht, gaat het even later weer open. Rond het Centraal Station is in mijn beleving altijd ergens een bouwput, nu wordt het daar eindelijk heel langzaam aan rustig’’, zegt Hilly.
Niet vernietigen
,,Rotterdam heeft ook veel bouwputten, maar daar is de halve stad gebombardeerd dus er is ook veel ruimte. In Den Haag hebben ze een deel van de oude stad gesloopt voor nieuwbouw. Dat doet Amsterdam niet. We gaan de stad niet vernietigen’’, zegt Fons.
Dus is het bouwen terwijl de stad in vol bedrijf is, winkeltjes proberen te overleven en sommige mensen moeten om de paar weken een andere route naar hun werk nemen. Trams en buslijnen die worden omgeleid vanwege de bouw. ,,Het is ook een soort dagelijkse ellende die we vastleggen. Toch proberen we er wat positiefs uit te halen. Amsterdam is een parel van een historische stad en wil geen openluchtmuseum worden. Er wordt gebouwd aan de toekomst in de stad. Dat geeft wel eens fricties. We tonen het gezicht van een vitale oude stad die zich voortdurend ombouwt naar de moderne eisen.’’
Beton
Ze kijken met kunstenaarsblik naar roestend vlechtwerk, vers en droog beton. ,,We zijn ook gek op het materiaal dat ze in de bouw gebruiken.’’ Inmiddels zijn ze bezig sommige foto’s digitaal in te kleuren zodat het kunstwerken worden. Ook daar hangen er enkele van op de expositie.
Palen slaan, funderingen bouwen, water wegpompen, damwanden trillen. Ze weten er alles van. ,,Dat gevecht met de grond fascineert me. Toen ik dat laatst in de tram aan een Roemeense architect vertelde, viel zijn mond open. Die was verbaasd dat alles hier moet worden onderheid omdat het anders in de veengrond verdwijnt. En dat dat allemaal goed gaat. Eigenlijk is het met zo’n Noord-Zuidlijn toch wonderbaarlijk dat er maar een paar pandjes zijn verzakt.’’
Crowdfunding
De meeste foto’s in de expositie zijn gemaakt in 2013 en 2014 door het duo HilFo. Ook hangen er foto’s van Willem Meijer. Ruim tachtig foto’s worden per onderwerp en locatie getoond: recente bouwputten, metroaanleg en wegwerkzaamheden binnen het centrum en de 19e-eeuwse wijken van Amsterdam. De tentoonstelling is tot stand gekomen door een mix van crowdfunding, sponsoring en subsidie. Dagelijks in de Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1. Ma t/m vrij van 10.00 tot 16.00. Za en zo van 12.00 tot 17.00 uur.