’Zaans watertoerisme kan veel beter’

Vanda de Haan
Zaanstad

Door water en land meer met elkaar te verbinden kan Zaanstad veel meer profiteren van watertoerisme. Dat zegt Jos Kerkhoven van Democratisch Zaanstad. Hij wil over dit onderwerp een grote brainstormsessie in Zaanstad.

Er valt veel meer uit het water te halen, zegt Kerkhoven. Eigen inwoners kunnen er meer van genieten, maar er valt ook geld te verdienen door het water beter te benutten. Door nieuwe toeristen aan te trekken en zij die er al zijn langer vast te houden, lopen de bestedingen op. Daarnaast zal de aandacht voor de industriehistorie toenemen en ook dat is goed voor Zaanstad.

Nu zijn er in de Zaan negen aanlegsteigers voor watersport. Slechts twee daarvan hebben een stroomvoorziening. Sanitair is er niet, een kraan ook niet en er zijn nauwelijks of geen vuilnisbakken. Bij de watersportverenigingen en jachthavens zijn 163 plekken voor passanten, maar die zijn ver weg van winkels en horeca.

Afgezien van aanlegplaatsen creëren, kan Zaanstad volgens Kerkhoven meer doen om het watertoerisme te stimuleren. Wat er precies moet gebeuren, wil hij graag bespreken in een bijeenkomst met onder meer de Zaanse watersportverenigingen, de watersportbond, ANWB, Hiswa, toeristenorganisaties, winkeliers en de gemeente. Dat zou moeten uitmonden in een masterplan Zaan dat over een termijn van vijftien jaar vooruitkijkt, niet alleen naar de Zaan maar ook naar de Nauernasche Vaart.

Naast een eigen masterplan zou een resultaat van de brainstormsessie kunnen zijn dat de Zaan gepromoot moet worden als onderdeel van een route. Daarbij kan worden gedacht aan het bevaren van het Oer-IJ.

Het idee van Kerkhoven is door de gemeenteraad en wethouder Dennis Straat enthousiast ontvangen. Wat betekent dat DZ verder kan met het op touw zetten van een conferentie over watertoerisme.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.