Profwielrenner Ivar Slik doet voor de training ’koppie’ bij opa

Judit de Redelijkheidj.de.redelijkheid@hollandmediacombinatie.nl
Bergen

Na wedstrijden in Qatar en Oman was Ivar Slik deze week even een paar dagen thuis. En wat hij dan doet? ,,Een ’koppie’ bij opa”, zegt de wielrenner van Roompot, die zaterdag in België Omloop Het Nieuwsblad rijdt. ,,Dat is vaste prik. Altijd ’s ochtends om half negen, voor de training. Even bijpraten.”

Bij opa Hopman aan de keukentafel gaat het vooral over wielrennen. ,,We hebben het dan over de afgelopen en de komende wedstrijden”, aldus Slik. ,,Doordat mijn opa altijd op hoog niveau geschaatst heeft, heb ik veel aan zijn ervaringen en tips. Hij is nu 86 jaar en is nog altijd zeer sportief, hij schaatst nog geregeld en wandelt elke dag twee uur door het duin. Hij is echt een voorbeeld voor mij.”

Qatar

Even thuis in Bergen nam de wielrenner ook de tijd om bij te komen van zijn meest recente buitenlandse avontuur. Slik reed van 8 tot en met 12 februari de Tour of Qatar. ,,Hier kregen we een vlak parcours met veel wind voorgeschoteld. Lange rechten wegen door de woestijn. Mijn taak was vooral om onze sprinters zo goed mogelijk af te zetten.”

Na Qatar stond van 16 tot en met 21 februari de Tour of Oman op het programma. ,,Een compleet ander landschap met vier bergetappes. Hierin hadden wij onze kopman Pieter Weening mee, in het verleden onder andere winnaar van etappes in de Tour en de Giro. Zelf uitslagen rijden zat er nog niet in, maar Pieter kon ik goed helpen en hij won bijna de vijfde etappe. Helaas werd hij twee kilometer voor het einde teruggepakt na een sterke aanval. De derde etappe zat ik zelf in de ontsnapping van de dag en hielden we het ook verrassend lang vol, op vijf kilometer van de streep was ons avontuur voorbij. Het was een mooie ervaring om deze twee koersen te rijden, maar afgezien van enkele kamelen stonden er niet veel toeschouwers langs de kant. Wel was het met de goede weersomstandigheden een prima voorbereiding op het Vlaamse voorjaar, dat op het punt van beginnen staat.”

Slik komt daarin volop in actie. Na de Omloop het Nieuwsblad rijdt hij onder meer de E3 Prijs Harelbeke en Gent-Wevelgem. Op zondag 3 april volgt dan de Vlaamse hoogmis, de 100e Ronde van Vlaanderen. ,,Ik verwacht een stuk beter voor de dag te komen dan vorig seizoen. Met een profjaar in de benen ben ik een stuk sterker geworden en wil ik nu ook zelf uitslagen rijden. Van het eerste jaar bij de ploeg had ik qua prestaties wel meer verwacht. Het niveau is gewoon heel hoog en je moet er honderd procent voor leven wil je de top bereiken.”

Dat is niet alleen een kwestie van veel en hard trainen, heeft hij ervaren. ,,Je moet jezelf ook goed verzorgen. Naar de masseur gaan, naar de fysiotherapeut gaan en goed op je eten letten. Ik ben nu vier kilo lichter dan vorig jaar. Ik ben wat aan m'n gewicht gaan doen omdat je vetpercentage als je optimaal wilt presteren tussen de vijf en de acht procent moet liggen. Vooral met klimmen is elke kilo meer die je omhoog moet slepen verspilde energie. Omdat ik geen klimmer ben dacht ik er vorig jaar te makkelijk over, en was m'n vetpercentage in het voorjaar aan de hoge kant. Maar in de wedstrijden die wij rijden gaat het altijd wel omhoog, waardoor je als je lichter bent deze klimmetjes makkelijker overleeft en in de finale meer energie overhebt. Michael Boogerd (de inmiddels geschorste ploegleider van Roompot, red.) heeft mij het nut ervan in laten zien om goed op gewicht te zijn. Vroeger was hij er zelf altijd obsessief mee bezig en het hoort gewoon bij het vak, en dat wilde hij mij leren.”

Energie

Ook voldoende rusten is essentieel, ondervond hij. ,,Voor een zware wedstrijd als Omloop het Nieuwsblad heb je elk beetje energie nodig. Het wordt in de wielerwereld als een kunst gezien om de dag voor de wedstrijd zo min mogelijk te doen en in de wedstrijd zelf je helemaal leeg te rijden. Ook dit is er vorig jaar goed in gehamerd door Boogerd. De dag voor de wedstrijd moet je volgens hem alleen je bed uitkomen om te eten.”

,,Het leventje als wielrenner bevalt me heel erg goed”, gaat Slik verder. ,,Ik vind het helemaal niet erg om vaak van huis te zijn en je maakt heel veel mee. Je komt overal op de wereld. Ik vind het mooi om het beste uit jezelf te halen en echt naar doelen toe te werken. Wel is het vaak zo dat je weinig mensen van buiten het wielrennen spreekt. Daarom blijf ik mijn studie aan de Johan Cruyff University ernaast doen, zodat het niet te eentonig wordt. Dit is uitstekend te combineren. Mijn doel is om zo lang mogelijk prof te blijven, dus ik moet zorgen dat mijn aflopende contract bij Roompot verlengd wordt of dat ik bij een andere profploeg aan de slag kan.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.