Sterreninterview in Schager bios Cinemagnus

De cast van Spaak. Geheel links interviewster Charlotte de Koomen. Rechts aan het woord regisseur Steven de Jong.© Foto Marc Moussault

Annika Ruijter
Schagen

De cast en regisseur van de film Spaak waren nog een beetje brak van de première. Die was zaterdag namelijk in de wielerarena in Apeldoorn. Zondag waren ze bij Cinemagnus in Schagen. Na afloop van de film kreeg iedereen namelijk de kans om hen het hemd van het lijf te vragen.

Spaak gaat over een jonge, talentvolle wielrenner (Tim Douwsma) die goed is in scheikunde en experimenteert met het maken van drugs. Een smokkelpoging van de pilletjes naar Zweden mislukt en hij verdwijnt daar in een cel.

Na een succesvolle ontsnapping bereikt hij na een lange fietstocht Nederland. Samen met zijn coach (Aart Staartjes) gaat hij de uitdaging aan om naar de Olympische Spelen te gaan.

Na de aftiteling komen Tim Douwsma, Saskia Elise, Valerie Pos en regisseur Steven de Jong onder luid applaus het podium op. De Jong vertelt dat het proces van de totstandkoming van de film een jaar of zeven heeft geduurd.

Tim Douwsma in zijn rol als talentvolle wielrenner.© PR Foto

,,De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Paul Rood. Van een kennis hoorde ik hiervan en ik vond het wel een film waard. Ook Rood was enthousiast, omdat het zijn missie tegen drugs ondersteunt.”

Volgens zijn filmvader is het hele leven van zijn personage tegenwind. Dit is bij Tim Douwsma echter niet het geval. Naast acteur is hij zanger, presentator en speelde hij in de musical Grease. ,,Ik heb een passie voor het vak en vind de afwisseling heel leuk. Toch geeft het acteren me meer voldoening. Na een mooie draaidag ga ik altijd met veel energie naar huis.”

Verzuurd

Voor de film heeft hij veel op de fiets gezeten, maar het publiek komt te weten dat Douwsma eigenlijk liever voetbalt. ,,Ik ben wel een wielrenfan en vind het leuk om wedstrijden te volgen, maar zelf fiets ik niet veel. Tijdens de opnames zijn mijn benen vaak verzuurd. Dan moest ik voor de zoveelste keer weer een weiland in om een scene opnieuw op te nemen.”

Saskia Elise speelt de drugsverslaafde vriendin van Douwsma. In de film was goed te zien hoe ze aftakelde en welke schade drugs kan toebrengen. Een bezoeker vond de film ’ongekend heftig voor de maker van de Kameleon-films’ en vroeg zich af hoe ze zich voorbereidde op haar rol.

,,Van tevoren heb ik met een aantal mensen gesproken die drugs hebben gebruikt. Al is het lastig om iemand te spreken met wie het zo slecht afloopt. Op de set mocht ik niet teveel eten van Steven, omdat ik dun moest blijven”, lacht Elise.

Een dame in het publiek is 50 plus en zou graag een carrièremove willen. Steven de Jong adviseert haar hoe ze een kans zou kunnen maken in de filmwereld. ,,Het is een rotvak. Er zijn zoveel mensen die in de filmwereld aan de slag willen gaan. Je moet gewoon veel gaan spelen, netwerken en van je laten horen. Door bescheidenheid is niemand beroemd geworden.”

Tot slot is het tijd voor een handtekeningensessie. Fleur Venema (13) en Maudy Mol (13) zijn speciaal voor Douwsma gekomen. ,,Wij zijn grote fans, hij speelt zo goed!”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.