Bergermeerpolder blijft bij coalitie in beeld voor bouw

Foto: JJFoto

Redacteur Alkmaar
Alkmaar

De Alkmaarse collegefracties van OPA, SP, VVD, CDA en Trots Op Nederland willen het noordelijk deel van de Westrand, de Bergermeerpolder, nog niet als open weidegebied ’weg bestemmen’.

VVD-fractieleider Rudmer Heerema: ,,Zolang er plannen zijn die mogelijk in dit gebied uitgevoerd kunnen worden, willen wij niets dicht timmeren.’’Een belangrijk deel van het noordelijk deel van de Westrand is in handen van Jan Ory. Vorige week bracht Ory plannen naar buiten om op de grond een crematorium te vestigen. Maar volgens Heerema zijn er nog meer plannen die hier gerealiseerd zouden kunnen worden. Bovendien hebben de collegepartijen nog steeds de hoop dat het ziekenhuis niet naar Heerhugowaard verhuist, en bij nader inzien tóch kiest voor nieuwbouw in Alkmaar. Dat zou dan volgens Heerema onder meer kunnen in de Bergermeerpolder. Die is eerder in beeld geweest voor het nieuwe MCA. De provincie heeft steeds ieder bouwplan naar de prullenbak verwezen. De Bergermeerpolder is ’uitsluitingsgebied’, dat vrij van bebouwing moet blijven.Om de mogelijkheid van MCA-nieuwbouw in de Bergermeerpolder open te houden, besloot de raad in oktober 2010 het noordelijk deel van de Westrand-structuurvisie nog niet vast te stellen. Het is inmiddels anderhalf jaar later. De nieuwbouw van het MCA gaat naar Heerhugowaard, ook al blijft er nog een belangrijk deel achter in de Hout. Volgens de fracties van D66 en GroenLinks kan daarom nu wel het tweede deel van de Westrand in een structuurvisie worden vastgelegd.

D66 en GroenLinks hadden de zaak donderdag al willen regelen, maar op initiatief van Heerema staken de coalitiepartijen hier een stokje voor.

Feiko van der Veen van GroenLinks vermoedt dat het college achter de schermen plannen ontwikkelt. ,,Omdat ze wel weten dat daar veel verzet tegen komt, wordt de zaak tot op het laatst uit de openbaarheid gehouden.’’De collegepartijen willen in ieder geval tot september niet spreken over het noordelijk deel van de structuurvisie.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.