Advocaat Egmondse belastingontduiker: 'Mijn cliënt erkent uw rechtbank niet'

Gerard van Engelen
Alkmaar / Egmond

Drie jaar lang personeel zwart uitbetalen via valse arbeidsovereenkomsten; bedrijfsinkomsten zwart innen en die dan parkeren op privérekeningen. Allemaal om tienduizenden euro's aan loon- en omzetbelasting ontduiken. Goed voor negen maanden cel, vindt officier van justitie C. Goedegebuure. Maar daar heeft verdachte Pierre R. (38) uit Egmond geen boodschap aan.

R. was niet komen opdagen tijdens de behandeling van zijn strafzaak voor de Alkmaarse rechtbank. Volgens zijn raadsman D. Fontein omdat hij bang is dat hij in gijzeling wordt genomen, omdat hij nog geen cent heeft terugbetaald van de naheffing van de belasting (met boete), samen een kleine 1,5 ton).Bovendien heeft hij zichzelf 'soeverein' verklaard. Dat betekent dat hij de regels in de samenleving niet meer erkent. ,,Mijn cliënt erkent uw rechtbank dus ook niet meer'', aldus de raadsman, die een vergeefs verzoek deed om mensen van de belastingdienst als getuigen op te roepen.

Ook zouden de Fiod en de politie 'buitenproportionele middelen' hebben gebruikt. Zo zou R. eind 2012 'met veel machtsvertoon' zijn aangehouden in de binnenstad van Alkmaar. ,,Volstrekt overbodig, want het adres van mijn cliënt was bekend'', aldus advocaat Fontein.

Het Egmondse bedrijf van R., dat software produceerde voor fysiotherapeuten en over voedingssupplementen, is inmiddels failliet. De schuld van het 'systeem', volgens de verdachte.

De zaak kwam aan het rollen nadat een personeelslid de belastingdienst inlichtte over de boekhouding van het bedrijf. Personeel kreeg een 'officieel' laag salaris, dat door R. werd aangevuld met envelopjes zwart geld van privérekeningen bij een Nederlandse en een Belgische bank. Daarop hield hij verkopen buiten de boeken. Uitspraak 6 juni.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.