Scholieren leren leerlingen Engels

Mike Deutekom
Wieringerwerf

Scholieren van 2 havo/vwo van rsg Wiringherlant gaan dinsdag basisschoolleerlingen helpen met Engelse les. De gastlessen vormen een onderdeel van de dag van de taal, kunst en cultuur die dan wordt gehouden.

Suzanne Duivestein, docente Engels op Wiringherlant, is een van de initiatiefnemers achter de actie. ,,Er bestaat een groot verschil tussen Engels op de middelbare school en op de basisschool. Onze scholieren, die zelf slechts twee jaar van de basisschool af zijn, kunnen dat de leerlingen goed laten zien. De ’docenten’ zijn immers maar een paar jaar ouder en weten toch al veel meer.’’

Duivestein heeft acht groepjes samengesteld van drie tot vier scholieren die in twee rondes veertien basisscholen in de omgeving van Wiringherlant aan doen. Ze gaan langs bij De Wegwijzer, Titus Brandsma, De Triangel, De Zilvermeeuw, Het Baken, Het Creilerwoud, ’t Span, De Branding, De Kei, De Peppel, De Meertuin, De Heilige Henricus-school, St. Jozefschool en Maria Bernadette langs.

Luistervaardigheid

,,Elk groepje gaat van kwart voor negen tot kwart voor tien en van half elf tot half twaalf les geven. Dan moet je denken aan spelletjes zoals ’petje op, petje af’, waarbij de basisschoolleerlingen moeten gaan of zitten om een antwoord te geven op vragen in het Engels. Verder komen er daarnaast oefeningen in grammatica en luistervaardigheid langs’’, zegt de docente.

Op Wiringherlant wordt na de zomervakantie zowel in het Nederlands als in het Engels lesgegeven. De school biedt leerlingen de mogelijk om vrijwillig tweetalig onderwijs te gaan volgen. Die lessen worden dan voor vijftig procent in het Engels aangeboden.

Open dag

Waarnemend rector Alice Hart: ,,Vanaf 1 augustus kunnen de leerlingen van havo/vwo kiezen voor tweetalig onderwijs, vandaar dat we dit als een goede promotie zien.’’

Met het onderwijs in het Engels wil de school leerlingen meer kansen bieden bij vervolgopleidingen die ook in het Engels gegeven worden. Docenten van Wiringherlant volgen nu cursussen in die taal, zodat ze hun vakken straks ook gecertificeerd in het Engels kunnen geven. Tijdens de open dag op 31 januari wordt er op Wiringherlant aandacht gegeven aan de optie voor tweetalig onderwijs.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.