Heel Bejo bekijken op paar hectare

Een eerdere editie van de Open Dagen bij Bejo Zaden in Warmenhuizen.

Een eerdere editie van de Open Dagen bij Bejo Zaden in Warmenhuizen. © Bejo Zaden

Marjolein Eijkman
Warmenhuizen

In januari is al bepaald wat er op de demonstratievelden moest komen, en wanneer het zaad de grond in moest om te zorgen dat de groenten eind september in volle glorie te bewonderen zijn. Het verblijf en de vervoer van de internationale gasten wordt tot in detail geregeld. Volgende week begint de opbouw van de tent en aankleding van de demonstratievelden. Heel Bejo Zaden in Warmenhuizen is in de ban van de voorbereidingen voor de jaarlijkse Open Dagen van dinsdag 22 tot en met zaterdag 26 september.

Van dinsdag tot en met vrijdag nemen zo’n 2000 klanten, collega’s en ketenpartners een kijkje in de keuken van Bejo. Zaterdag komen nog eens ruim 1000 geïnteresseerden uit de omgeving naar het bedrijf in vollegrondsgroentezaden, dat inmiddels 27 dochterondernemingen heeft in het buitenland –er is er net één geopend in Marokko– en dealers in circa 100 landen. ’Moving around the world of Bejo’ is het thema dit jaar. En dat kan letterlijk, vertelt Arie Looije, voorzitter van de open dagencommissie. ,,Alleen in Warmenhuizen vind je alles wat we doen. Hier kun je echt de hele wereld van Bejo zien op een paar hectare.’’

En dat is nogal wat. Zo wordt in het magazijn en het zaadtechnologisch centrum al het zaad dat Bejo heeft geproduceerd –of dat nu in Warmenhuizen of Afrika is gebeurd– gecontroleerd, verpakt, verzonden en deels opgeslagen. In één van de laboratoria liggen ontkiemende zaadjes onder plastic kapjes, keurig in het gelid gegroepeerd per dag en ras. Hier controleren ze de kiemkracht van elke zaadpartij. Op basis van de uitkomst wordt het zaad indien nodig verder behandeld. Alles om de constante kwaliteit van kool-, ui- en ander zaad te waarborgen.

Voorspellen

Bejo moet continu voorspellen wat de markt wil. En dan niet over één, maar over vijftien jaar. Misschien willen we dan wel een nieuwe kleur andijvie, of een ras dat resistent is tegen een ziekte. Zo’n nieuw ras komt tot stand door een continu proces van kruisen, proeven nemen en selecteren van planten met de juiste eigenschappen tot je bijvoorbeeld de ’perfecte bloemkool’ hebt. Dit proces neemt bij een nieuw ras zo tien tot vijftien jaar in beslag. ,,En dan duurt het nog eens drie jaar om het te produceren, verwerken en op de markt te introduceren’’, aldus Looije.

Dit veredelingsproces kan met bijvoorbeeld Merkertechnologie met jaren verkort worden. ,,We hoeven dan niet altijd meer te wachten tot een plantje volgroeid is, maar kunnen in een vroeger stadium op DNA-niveau voorspellen welke eigenschappen er in de plant zullen zitten. ’Merkers’ geven ons een indicatie van bijvoorbeeld kleur of een eigenschap waardoor het plantje resistent is tegen een virus.’’ Met behulp van weefselkweek en celbiologie kan het ’perfecte plantje’ snel gereproduceerd worden, zodat met meer planten met identieke eigenschappen verder veredeld kan worden.

Wraps

Eén van die nieuwe producten van Bejo is de ’coolwrap’. Een witte kool, maar dan platter en zachter; makkelijk om wraps van te maken. Voor zulke nieuwigheden komen al die internationale groentetelers naar Bejo. Waar ze voor het eerst ook demonstratievelden hebben met sla, nieuw in het assortiment.

Maar de komende dagen staan eerst nog in het teken van de laatste voorbereidingen, op het terrein en daarbuiten. Alle vluchtgegevens van alle buitenlandse bezoekers zijn verzameld, visa aangevraagd en hotels afgehuurd. En ook al is alles tot in de puntjes geregeld, het blijft hectisch. ,,Ik ben wel eens midden in de nacht gebeld, omdat er iemand op Amsterdam Centraal was gestrand’’, vertelt Looije. ,,Dan moet je even snel een taxi bellen. Ach, dat maakt het juist leuk.’’

De laatste dag van de Open Dagen is voor familie en vrienden van personeel. Voor meer informatie: www.bejo.nl.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.