Horloges verboden op Hunebedspelen

Hans Brandsma
Heiloo

Obelixboutjes en Germaanse salade kosten twee stenen en voor hunebeddenbier tel je één steen neer. Zondag  vonden in Heiloo voor de eerste keer de Hunebedspelen plaats. Deze spelen waren helemaal in Germaanse stijl aangekleed. Dat bleek bij het betalen.

Bij aankomst konden bezoekers bij de ’Banco Germanico’ hun geld inwisselen voor stenen.

,,Nergens in Europa zie je dit’’, vertelt organisator Gerard Spranger trots. ,,Het zijn de eerste Hunebedspelen ooit.’’ Op de spelen strijden verschillende Germaanse stammen tegen elkaar. Zo doen ze wedstrijden waarbij ze eerst een grote kei over boomstammetjes moeten rollen. Daarna volgt het boogschieten bij het Romeinse fort en als laatste is er speerwerpen.

Druïde

,,Kijk hoe bevreesd ze kijken daar op het Romeinse fort’’, roept de druïde, een teamcaptain van een Germaanse stam. Vervolgens moet de kei weer worden teruggesleept en de stam die dat als eerste heeft gedaan wint.

Er is ook muziek. De ’Octaviërs’ spelen speciale muziek uit lang vervolgen tijden. Ook is er een barbecue die gemaakt is in een uitgeholde boomstam. Er is een kraampje met vilten hoeden in allerlei kleuren. Maakster Ingrid Bosma legt uit. ,,Hoeden van vilt maken is de oudste manier om hoeden te maken. Ook vroeger droegen de Vikingen al dit soort hoofddeksels. Er zijn veenlijken gevonden die een vilten hoed droegen.’’

Godelieve van de Frissii-stam staat er geïnteresseerd bij te kijken. Ze is gekleed in Germaanse stijl, zo heeft ze een mes waarvan het handvat is gemaakt van been.

Ze draagt een leren buidel en kettingen van ambersteen. Kleding is een belangrijk onderdeel van de dag. Er mag eigenlijk niks te zien zijn dat doet denken aan de moderne tijd. Horloges gaan af en fietsen moeten uit het zicht worden gezet.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.