Geld voor renovatie Helders stadhuis

Het Helderse stadhuis moet worden gerenoveerd.

Het Helderse stadhuis moet worden gerenoveerd.© HMC

Delano Weltevreden
Den Helder

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft maandagavond het geld beschikbaar gesteld voor de renovatie van het stadhuis.

Ondanks pleidooien van een aantal insprekers. Onder anderen Jan Mooij namens de binnenstad, Peter Paul Solkesz namens de Helderse Ondernemersvereniging en Arthur van Zon. Twee andere insprekers, Jan Spoolder en Marc Nihot (Helder Onafhankelijk) pleitten juist voor renovatie.

Een meerderheid van de raad heeft 800.000 euro extra beschikbaar gesteld voor een goede luchtkwaliteit in het stadhuis. De Ondernemingsraad van de gemeente en de vakbonden hadden daarop aangedrongen. Ook voor extra werkplekken is geld vrij gemaakt.

De tegenstanders van renovatie vinden dat de renovatie meer kost dan was afgesproken. Rachel Post (Sociaal Lokaal): ,,U kunt niet jarenlang zeggen ’9 miljoen en geen cent meer’ terwijl de verbouwing uiteindelijk miljoenen hoger uitvalt.’’ Hans Verhoef (D66) noemt het kostenplaatje ’een gegoochel met cijfers’. Roy Slort (CDA) waarschuwde dat de gemeenteraad op het punt stond een onverantwoord besluit te nemen: ,,We hebben het renovatieplan constant het voordeel van de twijfel gegeven. Maar tot hier en niet verder.’’ Kees Visser (VVD): ,,We konden nieuw en duurzaam bouwen op Willemsoord voor een bedrag dat nauwelijks verschilt van wat nu wordt uitgegeven aan renovatie.’’ Hij vindt het opmerkelijk dat niemand verantwoordelijkheid neemt voor de renovatie die volgens hem fors duurder uitvalt dan aanvankelijk was begroot.

Geen sprake

Michiel Wouters (Behoorlijk Bestuur en voorzitter renovatiecommissie) zegt dat van gegoochel geen sprake is. Hij wijst er op dat de daadwerkelijke verbouwing en de tijdelijke huisvesting van ambtenaren minder dan 9 miljoen euro kosten.

Coalitiepartij PvdA steunt het renovatieplan. Volgens fractievoorzitter Peter de Vrij vinden de leden van de partij dat het renovatietraject afgemaakt moet worden. De extra kosten voor onder meer een betere luchtkwaliteit zijn volgens hem alleszins verdedigbaar.

Het vertrouwen van de Helderse ambtenaren in burgemeester en wethouders en de gemeentesecretaris heeft door de discussie over renovatie een flinke deuk opgelopen. De Ondernemingsraad van de gemeente Den Helder vindt dat zij voor hun ambtenaren hadden moeten vechten voor een goed renovatieplan. ,,Het college had dan met lef en trots het vertrouwen gewonnen van de ambtenaren’’, zegt OR-voorzitter Peter Schmidt. Hij vindt ook dat de gemeentesecretaris ’geen duidelijk standpunt inneemt over wat hij nu wil voor zijn collega’s’.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.