Heet voorjaar dreigt bij Tata

Heet voorjaar dreigt bij Tata
Rollen staal bij Tata Steel wachten op verder transport.
© foto ANP
IJmuiden

Waar de meeste mensen tijdens Paasdagen ontspanning zoeken, gebruikt de directie van Tata Steel deze tijd voor het zoeken naar een oplossing in de impasse die is ontstaan rond de nieuwe CAO. De vakbonden zijn donderdagavond na uren overleg van de onderhandelingstafel weggelopen omdat doorgaan volgens hen geen zin meer heeft. De vakverenigingen laten het na de pasen van hun leden afhangen wat er gaat gebeuren. Stakingen of werkonderbrekingen behoren zeker tot de mogelijkheden.

Wat is breekpunt tijdens de onderhandelingen? Er staan immers geen banen op het spel, de fabrieken in IJmuiden draaien prima en er wordt volop winst gemaakt.

Pensioenleeftijd

Het zogeheten Generatiepact is de oorzaak van het conflict. Werknemers bij Tata Steel (en andere ondernemingen) moeten steeds langer doorwerken als gevolg van de almaar stijgende AOW- en pensioenleeftijd. Veel medewerkers kunnen het niet meer trekken. Dit leidde in februari tot een spontane handtekeningenactie onder personeel van Tata Steel, een petitie voor CAO-onderhandelaren John de Vries (FNV Metaal) en Theo Henrar (directievooritter Tata Steel) om zich in te zetten om de pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar terug te brengen tot 65 jaar of eerder.

De ouderenproblematiek is voor de vakbonden een belangrijk onderwerp tijdens de CAO-besprekingen. Zij pleiten voor de opname van het Generatiepact in de arbeidsovereenkomst. Uitgangspunt is dat oudere werknemers worden ontzien om langer door te werken en een bevordering van de instroom van jongeren. De ouderen gaan minder werken, de werkgever vult hun loon aan.

Vergrijzing

De opengevallen ruimte wordt opgevuld door een nieuwkomer op de arbeidsmarkt. Zo wordt er ook wat gedaan aan de vergrijzing binnen het personeelsbestand. Maar de maatregel kost veel. En bovendien willen de vakbonden een loonsverhoging voor hun leden, naast verbeteringen van bestaande arbeidsvoorwaarden.

Maar tijdens de onderhandelingen zijn deze laatste punten nauwelijks ter sprake gekomen; alle aandacht ging uit naar het Generatiepact en de financiering ervan. Tata Steel had de plannen doorgerekend en kwam tot de conclusie dat het initiatief het bedrijf 146 miljoen euro zou kosten, teveel geld voor een bedrijf dat net aan het bijkomen is van de internationale staalcrisis. ,,Dat is voor ons een brug te ver’’, aldus een woordvoerder van Tata Steel.

Volgens FNV Metaal-onderhandelaar Aad in ’t Veld hebben de bonden er alles aan gedaan om het Generatiepact financieel passend te maken. ,,In een ultieme laatste poging hebben we de werkgever over de streep proberen te trekken door een aangepast loonbod te doen in een tweejarige cao. Onder de voorwaarde dat Tata Steel de verslechteringen van tafel zou halen. Die stap in ons loonbod zou dan het laatste financiële gaatje van het Generatiepact gedicht hebben.”

Onderhandelmethode

Hierop kwam volgens de vakbondsman geen reactie van de staalonderneming. ,,De onderhandelmethode van Tata Steel slaat nergens op en leidt vooral ook nergens toe”, stelt onderhandelaar Peter Böeseken van CNV Vakmensen. ,,Dit spelletje kiekeboe leidt nergens toe.”

En even later stelt hij: ,,Er wordt continu gegoocheld met cijfers en verteld ‘dat de pot daarom al helemaal leeg is en geen ruimte voor loonsverhoging resteert’. Maar als je niet over het totaal wilt praten, dan blijft steeds onduidelijk waar ruimte en waar krapte zit. Hier komen we niet verder mee zo.”

De bonden willen Tata Steel nog één kans geven: een eindbod waar de werkgever ja of nee op moet zeggen. Blijft een reactie uit, dan zijn volgens In ’t Veld acties onvermijdelijk. Een heet voorjaar dreigt bij de staalfabrieken in IJmuiden.

Meer nieuws uit Kennemerland

Lees hier de digitale editieVolg ons