’Borstendokter’ maandag voor de strafrechter

Kelly van Hal
Den Haag

Vrouwen die iets aan hun borsten wilden laten doen, moesten vooral naar Rock G. van de Haagse Citykliniek. Hij was immers dé ’borstenchirurg’, zo onderstreepte G. zijn specialiteit op de website van de kliniek. Maandag staat hij terecht bij de rechtbank in Den Haag voor het verminken van ten minste tien patiënten tijdens operaties als plastisch chirurg.

Hoe wervend de titel ’borstendokter’ ook was, hij had die naam nooit mogen voeren omdat hij simpelweg geen opleiding heeft gehad om te mogen snijden in mensen, oordeelde het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg al eerder. G. is gynaecoloog en was helemaal niet bevoegd en bekwaam om borstoperaties te verrichten, aldus het tuchtcollege. De man is zich in 2000 gaan toeleggen op esthetische chirurgie.

Op de dagvaarding in de strafzaak worden tien slachtoffers genoemd, maar in de media wordt gerept van 80 vrouwen. Sommige vrouwen hielden zware complicaties over aan de ingrepen. Zo klapte een borstimplantaat na een operatie spontaan open. G. verrichtte vooral borstoperaties, maar voerde ook andere behandelingen uit, zoals schaamlipcorrecties en ingrepen aan armen en gezicht. Hij deed dat in een ongeschikte, onhygiënische operatiekamer.

Tijdens de behandeling van de tuchtzaak ging G. niet in op de verminkingen bij zijn patiënten. In het verweer klaagde hij vooral over de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Die had allerlei procedures niet in acht genomen. Wel was de arts geschrokken van alle negatieve berichtgeving „van de media en de inspectie”.

De inspectie, die de tuchtzaak had aangespannen, liet vorig jaar zomer de kliniek sluiten. Voor de strafzaak bij de rechtbank in Den Haag zijn drie dagen uitgetrokken.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.