Duizenden mensen bij Kerst met de Zandtovenaar in Alkmaar

Redacteur Alkmaar
Alkmaar

Enkele duizenden mensen woonden zondagavond op het Waagplein in Alkmaar ’Kerst met de Zandtovenaar’ bij, een KRO-productie die op 22 december wordt uitgezonden.

Het begint wat later dan aangekondigd, maar er komt ook wat kijken. Tientallen technici, beveiligers en bouwers zijn twee lange dagen bezig geweest om alles in orde te brengen.

Het resultaat mag er zijn: een mooie show ontrolt zich.Yvon Jaspers vertelt en een keur van Nederlandse artiesten zingt kerstliedjes. Kim-Lian van der Meij, Aliyah Kolf, de 3J's en Bente Fokkens zijn enkele namen.

Maar de echte ster is zonder enige twijfel Zandtovenaar Gert van der Vijver, die onder meer furore maakte in de Efteling. Op een glasplaat tekent hij met zand vliegensvlug fragmenten uit het kerstverhaal. Als het af is veegt hij het weg, maar soms is de tekening het uitgangspunt voor een volgende voorstelling. Koning Herodes, engelen, Maria en Jozef, herders en natuurlijk het kindje Jezus.

Op een groot scherm kan het publiek zijn virtuoze kunsten volgen. Het kerstverhaal komt goed tot zijn recht. De teksten die Jaspers voordraagt zijn helder en begrijpelijk en de liedjes kennen we allemaal. Het vult elkaar mooi aan. Als de 3J’s bijvoorbeeld ’Mary’s Boychild’ zingen, verschijnt er een prachtig ’zandbeeld’ van Maria die het kindje Jezus vasthoudt.

En zo wordt het oude verhaal opnieuw verteld, in tekst, beeld en geluid.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.