Weer rechtszaak rond Toermalijn Wormerveer

De bouwput bij de Toermalijn is weer netjes dichtgegooid en betegeld. Voorlopig wordt er niet gebouwd maar gespeeld. Foto Kees Klinkenberg

Willemien Schenkeveld
Wormerveer

De omwonenden van basisschool De Toermalijn in Wormerveer voelen nog helemaal niets voor een gesprek met de gemeente. In plaats daarvan zijn ze weer naar de rechter gestapt.

Nu de zomer voorbij is, wil Zaanstad aan het werk met een alternatief nieuwbouwplan voor de Toermalijn. Overleg met alle partijen, waaronder de bewoners van het Krommenieërpad, hoort daarbij. Maar de families Heijnen, Sierhuis en Klos willen voorlopig niet praten. Eerst moet Zaanstad de door hen met succes aangevochten vergunning intrekken, eisen ze. De wethouder heeft dat eerder immers toegezegd en moet zich aan zijn woord houden.

Advocate Hülya Elmas van de familie Heijnen gelooft niet dat Zaanstad tegen wil en dank aan de vergunning vast zit, zoals wethouder Dick Emmer stelt. Volgens de wethouder is ’intrekken’ in dit geval een juridische onmogelijkheid en zal het maanden kosten om de vergunning via een andere weg van tafel te krijgen. Elmas denkt dat het wel degelijk snel kan en moet. Zij heeft zich dinsdag tot de Haarlemse rechtbank gewend, om Zaanstad op die manier tot haast te dwingen.

Zo sleept het Toermalijnverhaal zich voort. Hoe lang het gaat duren voor er een wél haalbaar nieuwbouwplan ligt, is koffiedik kijken. Enkele ouders hebben daarom hun conclusies getrokken. Vijf kinderen zijn van school gehaald, zegt Taco Keulen van onderwijskoepel Agora. Hij begrijpt het wel. ,,Het duurt en duurt maar. En een kind zit maar acht jaar op de basisschool.’’

Zaanstad heeft tot nu toe 1,6 miljoen euro uitgegeven aan de nieuwbouw van de Toermalijn. De grootse posten zijn het herhuisvesten van de biljartclub en architecten- en advieskosten (€ 500.000).

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.