Singer-songwriter Kees Vriend op één dag langs zes steden

Leo van Gelderen
Hoorn

Singer-songwriter Kees Vriend is trots op het schijfje dat voor hem op de keukentafel ligt. Het is het eerste deel van zijn cd ’Waar spreken we af?’ Het tweede deel brengt hij dit najaar uit. Om het resultaat van zijn passie te vieren, spreekt hij zaterdag 26 maart af met iedereen die hem horen wil. Dan maakt de Hoogwouder samen met pianist Bas Bons in een soort van rijdend theatertje een toer langs zes steden, waaronder Haarlem en Hoorn.

In de MI5 Studio in Hoorn is zijn droom omgezet in muzikale werkelijkheid. Niet de minste muzikanten hebben eraan meegewerkt. Mede dank zij onder anderen Tim Knol, Wouter Hakhoff (onder meer B Movie Orchestra), Paul Willemsen (Beans & Fatback) is ’Waar spreken we af?’ een mix geworden van sfeervolle en stevige nummers.

Kees Vriend: „Mijn nummers gaan over allerlei afspraken tussen mensen. Over geliefden die elkaar kwijt zijn. Over mensen die de weg dreigen kwijt te raken, maar ook over een eerste afspraak. Met wie? Dat mag iedereen zelf invullen. Door de gedachte aan al die ontmoetingen ontstond het idee van het rijdend theater. De mooiste plek om elkaar te ontmoeten. We starten in Stavoren, en via Amersfoort, Nijmegen, Den Haag en Haarlem eindigen we in Hoorn. Die dag gaan we zes keer samen met andere mensen mooie momenten beleven. In het theatertje kunnen 30 mensen. Na onze muzikale afspraak staat iedereen in een keer buiten. Alsof je knipt met je vingers. Maar je hebt dan wel dat moment van ’Waar spreken we af?’ beleefd. Ik heb erg veel zin in die toer. Ook al is het spannend in zo’n kleine setting op te treden.”

Op een van de nummers zing je over het feit dat er tegenwoordig wel hard wordt geroepen, maar er steeds minder ruimte is voor nuance en de mening van de ander.

Kees: „Je ziet te veel mensen die allemaal hun kistje meedragen om op te staan. Om maar vooral boven de rest uit te kunnen komen. Ik heb daarin een prachtige stukje tekst van schipper Bontekoe verwerkt. ’Zo weinig wind/bij zulke hoge golven/Zulke hoge golven/bij zo weinig wind…’ Ik vond dat een mooie beeldspraak over wat ik wilde zeggen. En zonder met een vingertje te wijzen. Trouwens mijn teksten gaan over de reizen die we maken. Reizen kun je in je hoofd ook aan de keukentafel maken. Bijvoorbeeld als je iemand mist en in gedachten naar een liefde of vriend onderweg gaat.”

Verlangen

Kees Vriend koos voor beide. In zijn teksten klinkt het verlangen door mensen te ontmoeten. „Daarnaast begon het te kriebelen om daadwerkelijk op pad te gaan. En dat ga ik dus de 26e doen met mijn theaterwagen. En wie het eerst komt, het eerst maalt, dus hup uit die stoel en actie.”

De toer doet de volgende steden aan: Stavoren (10 uur), Amersfoort (12.45 uur), Nijmegen (15 uur), Den Haag (17.45 uur), Haarlem (20 uur) en Hoorn (22 uur) Info over het rijdend theater en reserveren: www.keesvriend.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen