Weg van de herrie in stedelijk groen rond Leiden
Wandelen door de groene omgeving van Leiden. Dat belooft de wandelroute 'Wandelen door Stedelijk Hout' van het Zuid-Hollands Landschap. Een tocht die begint in Warmond en voert langs landgoederen, stadparken en polders.
Nog maar net op pad, direct na de karakteristieke en rustieke Warmondse Dorpsstraat, wacht al het fraaiste stukje van deze tocht: het landgoed Huys te Warmont.
Wie zou niet een heel klein steekje jaloezie voelen op de bewoners van het in appartementen opgedeelde Huys te Warmont? Oké, er moet nog het nodige aan worden gerestaureerd. En misschien wordt het wel heel gewoon als je hier elke dag thuis komt. Maar voor wie hier niet dagelijks komt, blijft het een droom om hier ooit te wonen.
De 18de eeuw zit niet alleen in het huis, maar ook in het bos dat het omringt. Ooit ingericht als Engelse tuin - wat nog goed herkenbaar is - is het een schitterend stukje groen.
Het is het eerste, maar niet het laatste stuk van het stedelijk groen waarnaar deze wandeling is vernoemd. Allemaal hebben ze één ding gemeen: na een paar stappen is alle drukte, op wat verkeersgeruis na, meteen heel ver weg. Na een klein stukje Herenweg gaat het naar de ruïne Oostergeest, een kerk die tijdens het beroemde beleg van Leiden - het einde daarvan wordt nog altijd grootscheepse gevierd op 3 oktober - is gesloopt. Let even op de ooievaars in het weiland langs de Herenweg, die daar al nestelden toen ik bijna een halve eeuw geleden als kind regelmatig met de bus langs kwam.
Moestuin
Verder langs het statige verpleeghuis Mariënhaven en dan een klein stukje weiland. In de verte grazen lama's. Die zijn zo nieuwsgierig dat ze met hun grote ogen de wandelaar nauwlettend volgen. Wie de beroemdste moestuin van Nederland wil zien, moet het onverharde pad naar rechts richting de ruïne volgen en de Klinkenberg helemaal uitlopen. Daar woont schrijver Maarten 't Hart. Voor de liefhebber.
Wij zijn wél liefhebber van de boeken, maar níet van de moestuin van Maarten en volgen de route (even uitkijken op dat fietspad, want daar rijden ook de nodige racefietsers) richting de Leede en het Warmonder Tolhek, waar je eeuwenlang niet gratis langs kon. Op naar Oud Poelgeest, dat evenals de kerk bij de buren, ten prooi viel aan het beleg van Leiden.
In tegenstelling tot de kerk werd dit kasteel wél weer opgebouwd. Ooit resideerde hier de beroemde botanicus Herman Boerhaave, die hier een botanische tuin liet aanleggen. Na de nodige wisselingen van de wacht werd het kasteel een hotel annex congrescentrum annex trouwlocatie. Maar de recessie liet zijn sporen na en vorig jaar ging het bedrijf failliet. Inmiddels is er een doorstart. Afwachten maar hoe dat allemaal verder gaat. Maar daar hoef je je als wandelaar verder geen zorgen over te maken: laat de kans niet liggen om ook over dit landgoed een rondje te maken.
Aangeharkt
Na de Leidse Hout volgt een saaier stuk van de tocht, gewoon langs de weg. Natuurlijk is het 17de eeuwse landhuis Endegeest wel heel mooi, maar het is ook onderdeel van de gelijknamige psychiatrische inrichting en dus niet echt vrij toegankelijk. In wat nu het gemeentehuis van Oegstgeest is, was vroeger de Jelgersmakliniek gevestigd. Die zit nu elders op het terrein. Opmerkelijk is het bosje waar je nu doorheen komt: zo aangeharkt als hier - eigenlijk een beetje té naar onze smaak - vind je het verder nergens op deze wandeling. En als het gemeentehuis open is, loop er dan heel even naar binnen om de fraaie mengeling van oud en nieuw te bewonderen.
Het is trouwens ook wel tijd voor een koffiestop in café de Gouwe en dan gaat het terug door het Bos van Wijkerslooth. Het is overigens meer een park dan een bos. Voor wie dat nog niet wist, komt daar al terugwandelend richting Warmond over de Hofdijck wel achter: Oegstgeest mag dan dankzij het debacle met de nieuwbouwwijk Poelgeest zo ongeveer failliet zijn, voor wie het kan betalen is het een uiterst aangename groene gemeente om te wonen.
Terug naar Warmond, opnieuw via het tolhek. Weer even dat stukje naar de spoorlijn Leiden-Haarlem, en dan vervolgens na korte tijd opnieuw de Dorpsstraat in. En ging u er eerder misschien ongemerkt aan voorbij: Warmond heeft een soort driehoekig eilandje in het hart van het dorp, waarbij de uitlopende punt wordt gemarkeerd door het oude Stationskoffiehuis. Een heerlijk plekje om even te pauzeren. Het laatste stukje nog en we lopen door de Dorpsstraat weer naar het opstappunt, de Warmondse VVV. Mocht u nog meer van de omgeving willen zien, dan kunt u hier terecht voor nóg vijf wandelingen door en rond dit groene pareltje in de Randstad.De wandeling Wandelen door Stedelijk Hout is te downloaden en uit te printen via de website van Zuid-Hollands Landschap of download de route hieronder.
Start: VVV Warmond, Dorpsstraat 4a, WarmondLengte: 15 km, desgewenst te splitsen in wandelingen van 6 en 8 kmHonden: Op landgoederen aanlijnenHoreca: Het Wapen van Warmond, Dorpsstraat 90, Warmond; Brasserie Stationskoffiehuis, Herenweg 1, Warmond; Café De Gouwe, Rhijngeesterstraatweg 31, Oegstgeest