Variatie troef op Saens Korenfestival

Het optreden van Out Cider op het Saens korenfestival in Wormerveer.© Erik Rietman Fotografie

Peter Roggeveen
Wormerveer

Het eeuwenoude hervormde kerkje aan het Noordeinde stond zaterdag geheel in het teken van het Saens Korenfestival, een initiatief van het Zaanse vrouwenkoor Chemistry.

Aan variatie geen gebrek met dertien koren, al dan niet gemengd. Er passeerde veel de revue, van pop, folk, jazz tot vrolijke medleys, schlagers en onvervalste smartlappen. Voorzitter Annemiek de Koe van het organiserende koor Chemistry had het er maar druk mee, samen met de vele vrijwilligers. ,,We organiseren het nu voor de derde keer op rij, dus we hebben de nodige ervaring. Om alles volgens het draaiboek te laten verlopen, hanteren we een strak schema: twintig minuten zingen voor ieder koor.’’

In vorige edities stonden de koren te dringen om te mogen optreden, maar dit keer verliep het iets anders. ,,Met dertien koren is onze dag goed gevuld, maar toevallig was er dit weekend ook een korenfestival in Monnickendam. Daarmee zaten we in elkaars vaarwater.’’' Het thema was dit keer 'Van Hollandse bodem', en dat betekende dat de koren hun repertoire deels of helemaal hadden aangepast aan Hollandse glorie. Zo liet het Westzaans Dameskoor het verleden herleven met de klassieker 'Mensch durf te leven', een in 1917 geschreven lied van Dirk Witte. Het Ameezing Koor slaagde er in het publiek tot meezingen te bewegen met medleys van oer-Hollandse evergreens van onder meer 'Ja zuster Nee zuster' en een lofzang op Mokum. Bij het Ierse koor Out Cider geen Hollandse klanken, maar een repertoire van aanstekelijke folksongs van tien zangeressen, begeleid door vier muzikanten die zeven instrumenten bespelen waaronder uiteraard de fiddle.

Het Vocaal Ensemble Intermezzo had een drukke dag, 's morgens een optreden op het korenfestival in Monnickendam en 's middags aan de slag in Wormerveer. Loepzuiver klonk het a capella repertoire uit diverse perioden van de muziekgeschiedenis. Geen wonder want het ensemble staat onder de professionele leiding van Frank Hilberink. Aan koren en ensembles geen gebrek in de Zaanstreek. Dat werd op het Saens Korenfestival nog eens onderstreept door Whale City Sound, For Everyone, Daniel de Lange (opgericht in 1889 en sinds drie jaar in het bezit van het predicaat Koninklijk), Westside Sound, Go4singing, Leut en Deudelijk, 't Zingt geheid, Kaskedieze en Chemistry.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.