Grote opknapbeurten in Zaandam uitgesteld

Ivo Laan

De vertraging van de werkzaamheden aan met de Wilhelminasluis blijkt grote gevolgen te hebben voor andere opknapprojecten in de binnenstad.

Dat heeft wethouder Leny Vissers-Koopman laten weten aan de gemeenteraad. Vijf projecten lopen forse vertraging op, omdat ze last hebben van de uitgelopen werkzaamheden aan de Wilhelminasluis. Tijdens de werkzaamheden zijn de Beatrixbrug en Wilhelminabrug afgesloten voor het verkeer.

Een van de projecten die de dupe is van de vertraging, is de herinrichting van de Vincent van Goghweg. Die zou eigenlijk eind 2014 starten, maar de start daarvan is nu verschoven tot na de zomer van 2015. En de afronding zal pas begin 2016 plaatsvinden.

Ook het invoeren van een autoluw centrum loopt vertraging op. De uitvoering zou eigenlijk eind van dit jaar gebeuren, maar is nu gepland in het najaar van 2015. Terwijl de Gedempte Gracht al een tijdje gereed is, blijft het behelpen in de straten rondom het centrum. Ook daar zijn projecten op de lange baan geschoven die het aanzien zouden moeten verbeteren. Zo is het nog een tijdje behelpen met de Westzijde. Met het deel van de Papenpadsloot tot aan de Vinkenstraat begint de gemeente noodgedwongen pas eind 2016. De bedoeling was om dit eind 2015 te doen. Dit geldt ook voor het opknappen van de Vinkenstraat.

Het herstraten van de Burcht en de Prins Hendrikkade blijft ook nog in de pijplijn zitten. Dat zou eigenlijk in 2016 gebeuren, maar dat wordt nu pas 2017.

De vernieuwing van de Savornin Lohmanstraat schuift ook op. Dat wordt nu 2018, terwijl het eerst de bedoeling was om in 2017 te starten. ,,Erg jammer’’, vindt Chris Fahner van de gelijknamige lederwarenwinkel aan de Savornin Lohmanstraat. Hij is in elk geval tevreden dat de straat tijdens de werkzaamheden bereikbaar blijft voor voetgangers vanuit het centrum. De straat kan wel een opknapbeurt gebruiken, vindt hij. Want het gaat hard met de leegstand. De slager en de bakker zijn er al mee gestopt.

Eigenaar Bryan Kettenes van BM Belettering ziet de Savornin Lohmanstraat achteruit gaan. Zelf heeft hij een flitsende etalage die de boel nog een beetje opfleurt. Maar dat gaat niet lang meer duren. ,,Als het huurcontract afloopt, ga ik hier weg’’, zegt hij. ,,Ik heb hier te weinig aanloop en de meeste opdrachten komen toch binnen via internet.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.