Schokgolven

Arie Booy

In de krant roept voetballer Wesley Sneijder dat hij blij is een week niet in Turkije te zijn omdat de spanning daar door bomaanslagen hoog is opgelopen.

Vervolgens gaan op twee plaatsen in ons buurland België bommen af die misschien nog wel meer verwoesting aanrichten dan in Istanboel.

Tot in Den Helder zijn de repercussies voelbaar. De bewaking op Den Helder Airport wordt opgevoerd en veel mensen hebben moeite om thuis te komen doordat het treinverkeer rond Schiphol wordt stilgelegd.

Het is een teken van deze tijd dat als er iets in de wereld gebeurt, het in een oogwenk mondiaal bekend is. Zeker als het zaken zijn die schokken en ingrijpen in de maatschappij. Het laten ontploffen van explosieven op een drukke luchthaven en in de metro waarbij vele onschuldige burgers het leven laten of gewond raken, behoort absoluut tot deze categorie. Een ieder kan zich verplaatsen in de slachtoffers, want morgen staan wij misschien op een luchthaven of in de ondergrondse.

De nietsontziende wijze waarop terroristen gebruik maken van deze tactieken zijn schering en inslag in het Midden-Oosten, maar dreigen nu ook vaker voor te komen in het Westen. Dat is een realiteit die om een antwoord vraagt. Grotere waakzaamheid en een sterke Defensie vormen een aanzet daar toe.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.