Herdenking 4 mei zonder scholieren op begraafplaats Den Helder

Op de begraafplaats even stilstaan bij het monument voor burgerslachtoffers. Foto HMC

Leerlingen van Schoter Duijn leggen een krans. Foto Mediacentrum Defensie

Enkele minuten voor de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Prins Hendriklaan. Foto HMC

1 / 3
Delano Weltevreden
Den Helder

Voor het eerst zijn de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei op de Helderse begraafplaats herdacht zonder scholieren.

Dertig brieven had de Stichting 4 en 5 mei Den Helder naar basisscholen in Den Helder gestuurd, met het verzoek leerlingen uit groep 8 te attenderen op de herdenking. Niet één kind was zondagmorgen om 9 uur aanwezig.

Vakantie

Petra Clowting van de Stichting 4 en 5 mei Den Helder denkt dat de schoolvakantie roet in het eten heeft gegooid. ,,De brieven zijn vóór de vakantie verstuurd. Dat is meer dan twee weken geleden. We gaan ons voortaan niet alleen richten op de schooljeugd, we gaan de herdenking op de begraafplaats veel breder bekendmaken.''

Verhalen

Elk jaar op 4 mei wordt op de begraafplaats een zoektocht naar het verleden gehouden. Daarbij worden onder meer bloemen gelegd op de graven van burgerslachtoffers, militairen en verzetshelden en worden verhalen verteld door mensen die de bombardementen op Den Helder overleefd hebben.

Leerlingen van basisschool Schoter Duijn waren wel aanwezig bij de herdenking om 11 uur, bij het monument Voor hen die Vielen op de Vijfsprong. Kaylee Gatowinas en Kimberley Yeh legden daar samen een krans.

Bij het oorlogsmonument aan de Prins Hendriklaan hadden zich zondagavond enkele honderden volwassenen en kinderen verzameld om de doden te herdenken. Burgemeester Koen Schuiling waarschuwde in zijn toespraak voor 'valse profeten die vrede prediken, maar haat zaaien'.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.