Actie tegen malafide uitzendbureaus

© HSPublicity

Uitzendbureaus moeten vanaf 1 januari 2012 als uitzendbureau in het handelsregister geregistreerd staan. Doen zij dat niet, dan krijgen zij een boete. Dat geldt ook voor bedrijven die personeel via hen inhuren, de zogenoemde ‘inleners’.

De registratieplicht voor uitzendbureaus is een nieuwe stap om malafide uitzendbureaus en uitbuiting van werknemers aan te pakken. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Kamp (SZW). Het wetsvoorstel gaat voor advies naar de Raad van State.

De boete bedraagt de eerste keer 12.000 euro per werknemer, bij herhaling 24.000 euro per werknemer en bij een derde overtreding 36.000 euro per werknemer.

De Arbeidsinspectie controleert de registratieverplichting van uitzendbureaus en controleert of inleners met geregistreerde uitzendbureaus zaken doen. De Arbeidsinspectie en de Belastingdienst geven de namen van uitzendbureaus die daar niet aan voldoen en beboet worden, door aan de certificerende instellingen. Die kunnen dan, als blijkt dat zo'n uitzendbureau wel gecertificeerd is, het certificaat intrekken. Ook inleners krijgen, als zij verwijtbaar zijn, een boete opgelegd.

Tot nu toe zijn in Nederland 2.300 uitzendbureaus, naar schatting 35 procent van alle uitzendbureaus, gecertificeerd.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.